Fietsersbond Temse al 13 jaar in de weer voor de veiligheid van fietsers

Vereniging zorgt  ook voor de opfrissing van de wegcode voor fietsers 

TEMSE – Al bijna 13 jaar ijvert de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond voor de veiligheid van fietsers in de Temse en de deelgemeenten. Sinds begin deze maand plaatste de Temsese vereniging een brochure online met de wegcode voor fietsers in duidelijke mensentaal.

De afdeling van de Fietsersbond in Temse is opgericht op woensdag 7 mei 2008.

“De directe aanleiding was het verdwijnen van het fietspad langs de N16 tussen de Scheldebrug en het kruispunt Doornstraat/Gasthuisstraat”, vertelt secretaris Jozef Van Breuseghem. “Door de bouw van een tweede Scheldebrug werd de toegangsweg omgevormd van een weg met drie rijstroken naar een weg met vier rijstroken. De fietspaden werden daartoe zo maar opgeofferd, zonder enige vorm van protest of enige vraag naar compensatie door de gemeente Temse.”

“We trachten maandelijks (in niet coronatijden red.), elke eerste zaterdag, behalve tijdens de vakantiemaanden, een fietsactie te organiseren rond een bepaald thema, een knelpunt of een actualiteit. Hoe lang we dit nog gaan volhouden, dat weten we ook niet. Daarnaast melden we fietsonvriendelijke verkeerstoestanden zoals slechte fietspaden, ontbrekende of slechte signalisatie, gevaren voor fietsers en doen voorstellen voor de veiligheid van de fietsers.”

Naast het ijveren voor de veiligheid van de tweewieler zorgt men er ook voor dat fietsers regelmatig een update krijgen van bepaalde delen van de wegcode. Eén van de recente artikels bracht de voorrang van rechts ter sprake op de verbinding van de Akkerstraat en de Scheldestraat.

Lees hier: https://www.fietsersbond.be/nieuws/de-voorrang-de-akkerstraat

Begin deze maand plaatste de Fietsersbond Temse de brochure “Fietsen, borden en regels” online. De wegcode voor fietsers, duidelijk verklaard in mensentaal. Meer dan 80 pagina’s zeer nuttige lectuur voor fietsers.

“Daarnaast kan men op de website ook de zes pagina tellende brochure “Hoe fiets ik zoals het hoort?” downloaden. “Daarin dertien veel gestelde vragen van fietsers, met het antwoord dat eigenlijk elke fietser zou moeten kennen”, klinkt het.

Tot slot kan men ook veel wijzer worden met de brochure “Fietsers en Voorrang”. “Daarin leest men hoe de voorrang bedoeld is, en hoe dat zou moeten zijn volgens de wegcode, op kruispunten, op oversteekplaatsen en op rotondes”, stelt Van Breuseghem. “Maar vooral hoe dat in werkelijkheid is, en hoe het zo is kunnen mislopen. Bijna 50 pagina’s verhelderende en verrassende lectuur.”

Meer info: https://www.fietsersbond.be/temse

Maandelijks (tijdens niet corona tijden) organiseert de fietsersbond een actie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *