Gemeente ziet extra coronapremie voor de lokale horeca niet zitten

TEMSE – Tijdens de gemeenteraad van maart deed de Vlaams Belang-fractie een voorstel om de horeca in Temse een éénmalige coronapremie te schenken. Het gemeentebestuur wou echter niet ingaan op het voorstel.

“Ik vrees dat deze populistische vraag  totaal zijn doel zal missen”
schepen Lokale Economie, Stephan Vandergucht (N-VA)

“Het zou zeer spijtig zijn indien bijvoorbeeld het ‘lokale café’ dat onmiskenbaar deel uitmaakt van onze Vlaamse cultuur de langdurige sluiting niet zou overleven”, stelde fractievoorzitter Annemie Muyshondt. “Met zo’n steunmaatregel hopen we dat na de corona-pandemie de horeca in onze gemeente opnieuw voluit zijn sociale en maatschappelijke rol zal kunnen vervullen.”

Omdat er op dit moment nog geen reëel uitzicht is op een heropening, wou Vlaams Belang dat de gemeente de lokale horecaondernemers een éénmalige premie zou toekennen van 500 euro.

“Om in aanmerking te komen, dient de horecazaak in bedrijf te zijn sinds 19 oktober 2020 en gelegen te zijn op het grondgebied van Temse”, aldus Muyshondt. “Onder horecazaak wordt verstaan een drank- of eetgelegenheid met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De premie zou worden uitgekeerd in gemeentelijke aankoopbons, de Cadeaucheque. Hopelijk kan de gemeente nog een extra inspanning doen voor de horeca in Temse”.

Faillissement

“Ik vrees dat deze populistische vraag  totaal zijn doel zal missen”, reageerde schepen van Lokale Economie Stephan Vandergucht (N-VA). “Ook moeten we ons de vraag stellen of zo’n steunmaatregel met gemeentelijke cadeaucheques een zaak van een faillissement kan redden. Eerlijk gezegd, ik denk het niet. Met de cadeaucheques gaat men geen BTW, RSZ, belastingen of leveranciers betalen.”

“We hebben met het lokaal bestuur vanaf het begin geanticipeerd op de pandemie met diverse acties”, aldus de schepen. “Zoals de viooltjesactie en de Winkelhieractie met heel wat restaurant – en consumptie-bons in de prijzenpot. Daarnaast kreeg elke marktbezoeker een mooie draagtas en de winnaar van de actie ‘Lichtpuntjes’ kreeg een resto-bon van 150 euro.”

Schot voor de boeg

Ook de terrassen met een open karakter op het openbaar domein krijgen dit jaar een vrijstelling van belasting

“We publiceerden daarnaast een lijst met de zaken die take away deden”, klonk het. “De belasting op gesloten terras is dit jaar niet verschuldigd en ook voor de terrassen met een open karakter op het openbaar domein is er dit jaar een vrijstelling. De marktkramers kregen vorig jaar tijdens het tweede semester een korting van 50 procent op het staangeld en dat zal ook dit jaar gebeuren. De concessies voor de cafetaria’s van Tielrode en Steendorp zijn dit jaar vrijgesteld tot ze mogen heropenen.”

“Ook dit jaar doen we weer een viooltjesactie maar nu voor alle handelszaken en take away’s. Ook de Winkelhieractie in mei doen we weer waarbij we nog meer de aandacht zullen vestigen op het winnen van restaurant- en consumptiebons. Het geheel van al deze acties zal veel meer bijdragen dan zo’n éénmalig schot voor de boeg”, besloot schepen Vandergucht.

De marktkramers kregen vorig jaar tijdens het tweede semester een korting van 50 procent op het staangeld en dat zal ook dit jaar gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *