Beeldhouwer Valeer Peirsman overleden

TEMSE – In de nacht van zaterdag op zondag 29 maart overleed in WZC ‘t Blauwhof in Steendorp, op bijna 88-jarige leeftijd, beeldhouwer Valeer Peirsman.
(C) Amin Rahouti – De Mekker Van Temst –

Zijn oeuvre is in binnen- en buitenland verspreid. Zijn bekendste werk, ‘De Kaailopers’, is internationaal bekend en uitgegroeid tot een toeristisch visitekaartje van Temse.

Valeer Peirsman (°Tielrode, 20 april 1932) volgde les aan de Academie van Sint-Niklaas: figuurtekenen, anatomie en schilderen bij Georges Fonteyn, boetseren bij Robert Van de Velde. Aan de Academie van Temse volgde hij schilderen bij Jos Hoste.

Aan de Academie van Sint-Niklaas volgde hij daarna 5 jaar beeldhouwen naar levend model bij Werner Heyndrickx. Deze laatste drukte een diepe stempel op hem en getuigde later van hem: ‘Valeer Peirsman is wellicht het sterkste element in de beeldhouwklas dat ooit de Academie van Sint-Niklaas bezocht’.

Vier jaar na elkaar behaalde hij de Eerste Prijs en in het eindjaar (1967) veroverde hij de Grote Gouden Staatsmedaille voor beeldhouwen met grootste onderscheiding (95%).
Intussen (1964) was hij lesgever geworden aan de Academie van Temse.

Doorheen de jaren scherpte hij zijn kennis en kunde aan door zelfstudie en museumbezoek in binnen- en buitenland. Waar hij aanvankelijk hoofdzakelijk vrij werk schiep, kwam daarin eind jaren ‘70 verandering. Hij verwierf in toenemende mate opdrachten, vooral nadat zij hij zijn lesgeversopdracht had stopgezet (1987). Van dan af wijdde hij zich volledig aan de kunst, stroomden de opdrachten binnen en exposeerde hij geregeld zijn werk.
Standbeelden van zijn hand zijn te bewonderen in o.m. Stekene (Boer en Vlas), Sint-Pauwels (De molenaar), Beveren (De dageraad), Middelkerke (Jommeke), Kalmthout (Willy Vandersteen) en Zoersel (Kiekeboe).

Hij was sant in eigen land. Temse is als het ware zijn openluchtmuseum: H. Amelberga
(dekenale kerk), Lezende jeugd (aan de bib), Arthur Wilford (Wilfordkaai), De Tuysscher en de Azijnzeker (Wilfordkaai), Jommeke (aan de bib), Moeder en kind (Mariadal) en Priester Poppe (Markt). In zijn geboortedorp Tielrode staat De Veerman.

Zijn bekendste en populairste werk is de beeldengroep De kaailopers (Wilfordkaai) uit 1991, een blijvend eresaluut aan Temses legendarische dokwerkers van voor WO II. Het monument, dat is uitgegroeid tot een toeristisch visitekaartje, is vereeuwigd op duizenden foto’s, zicht- en wenskaarten, is afgedrukt in talloze publicaties en is ook een dankbaar onderwerp gebleken voor Vlaanderens populairste striptekenaars. Het is ook afgebeeld in het naslagwerk De Belgische Beeldende Kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw en prijkt op de frontpagina van het boek Eigentijdste straatbeelden van Renaat Van der Linden.

Een uniek hoogtepunt beleefde hij op 3 oktober 1999 in Rome t.g.v. de zaligverklaring van Priester Poppe, toen hij in audiëntie werd ontvangen door Paus Johannes Paulus II, aan wie hij zijn maquette van het Priester Poppe-monument (in brons en Franse steen) overhandigde.

In de schoot van de beheerraad van het Gemeentemuseum was hij bijna een halve eeuw een sleutelfiguur.
Zijn beelden droegen bij tot Temses uitstraling als toeristisch centrum, vandaar dat hij als Gezel van de Wase Raap is opgenomen in de toeristische adel van het Waasland.

De 70ste verjaardag (2002) van de kunstenaar werd aangegrepen voor een grootse hulde. Naast 2 tentoonstellingen werd zijn leven en werk gereconstrueerd in een rijkelijk geïllustreerd kunstboek (auteurs: Luc De Ryck en Jean-Pierre De Bruyn) en werd tegelijk een film over hem gerealiseerd.
Het oeuvre van Valeer Peirsman is vereeuwigd in talloze publicaties. Kunstwerken van zijn hand zijn verspreid in binnen- en buitenland.

De kunstenaar was getrouwd met Mia De Decker. Zij hebben 2 zonen.
Ingevolge de coronacrisis vindt de uitvaart plaats in intieme kring.

Wijlen Valeer Peirsman (C) Frank Moreels)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *