Van Peking tot Shanghai…

Burgemeester Luc De Ryck vertelt in de Nieuwe Omroeper over de  handelsmissie naar China
TEMSE – Net zoals twee jaar geleden organiseerde Tony Nai een handelsmissie naar China. Dat kon u al eerder lezen op uw favoriete webkrant. Ook burgemeester Luc De Ryck (CD&V) reisde mee. Hij bracht deze week in zijn rubriek ‘De Rechtstreekse Lijn...’ in reclameblad De Nieuwe Omroeper het relaas van een boeiende maar vermoeiende week.
De Rechtstreekse Lijn…

“Net als 2 jaar geleden ben ik op handelsmissie geweest naar China, een initiatief van Tony Nai, in Temse gekend als zaakvoerder van de restaurants De Sampan (= ook hotel) en Kaai 22, in China als Benelux-voorzitter van de Kamer van Koophandel van de provincie Jiangsu (waarvan hij afkomstig is). Ook nu weer was voor een erg interessant, kwaliteitsrijk, gevarieerd programma gezorgd, met een evenwicht tussen economie en toerisme.”

“De vlucht Zaventem-Peking duurde – uitzonderlijk – minder dan 10 uur. Het tijdsverschil met China is 7 uur (11 u. hier = 18 u.). Het was op onze verblijfplaatsen minstens even koud als in België: ‘s nachts vriezen (zelfs -8 in Peking), overdag het vriespunt nabij.”

“In Peking werden we op de Belgische ambassade ontvangen door ambassadeur Marc Vinck (°Mortsel).”

“De reis werd gekleurd met officiële ontvangsten, bedrijfsbezoeken en businessvergaderingen (o.l.v. de plaatselijke burgemeester).
De Chinezen kijken nog op naar de overheid, een burgemeester is er het zonnetje in huis. Ontvangsten gaan gepaard met protocol en ceremonie, vaak gevolgd door een uitgebreide, gevarieerde Chinese maaltijd (op een grote draaitafel).”

“De gastheren hebben daarbij de merkwaardige gewoonte met een klein glaasje sake (rijstjenever) één voor één bij alle gasten aan de tafel te gaan om met hen te toasten en het glaasje – mét de gast – in één keer uit te drinken. Het Chinese woord dat ons allen dan ook het best is bijgebleven, is ganbei (= ad fundum).”

“Treffend is de aandacht die de Chinese overheid én het bedrijfsleven besteden aan ecologie, duurzaamheid, technologie… We maakten kennis met een absoluut hoogtepunt: het in uitvoering zijnde Jiangxin Island-project op het eiland Jiangxin (Nanjing, hoofdstad van de provincie Jiangsu) in de Yangtze-rivier. Er is een eco-stad (750 ha) in opbouw met grotendeels landschapsbehoud, klemtoon op duurzaamheid, hernieuwbare energie, weinig koolstofimpact, hoogbouwbewoning langsheen grachten, nieuwe metro, recreatie, commerce… We bezochten het museum dat toelichting geeft bij het indrukwekkende project, dat ca. 2025 zal voltooid zijn.”

“In het straatbeeld viel het grote aantal elektrische motorfietsen op.”

“In de regel zette ons gezelschap ‘s avonds een stapje in de wereld, maar ik bleef in het hotel, genietend van de rust, een boek, de tv… Maar er waren twee uitzonderingen.”

“De ene avond ging ik mee voor wat aangekondigd was als een voetmassage, maar wat uiteindelijk een massage-van-kop-tot-teen bleek.
Zàààlig! De andere avond beleefde ik dé verrassing van de reis. Een paar maanden geleden had ik leerlingen uit Nanjing op bezoek gehad: zij waren onder de indruk van de ontvangst én van Temse. Toen ik in Nanjing ‘s avonds naar mijn kamer ging, werd ik teruggeroepen: een delegatie van diezelfde leerlingen kwam langs om mij te groeten. Ik heb dan met hen, ouders en ons gezelschap een avondwandeling gemaakt en o.m. kennisgemaakt met de wereldberoemde voetgangersbrug: Nanjing Eye. ”

“Het viel mij op hoe weinig Engels gekend is in China. In de hotels zorgt dat vaak voor problemen. Ook hoge politici, ambtenaren en zakenmensen maken gebruik van een tolk.”

“We maakten kennis met Olivier Nonneman, een 24-jarige Temsenaar, die vanuit Shanghai een internationale specerijenzaak (familiebedrijf) leidt. Ik kom hier later nog op terug.”
“Onze reis eindigde in Shanghai, waar we opnieuw slenterden in de kleurrijke winkelstratenwijk, die hoogzwanger is van de souvenirs, kledij e.a. Van Shanghai ging het met het vliegtuig naar Peking (2 uur vliegen), vandaar richting Zaventem (duurtijd: 10u.35’). Het was zondagochtend 7 u., toen we in Temse een punt zetten achter de fascinerende uitstap.”

Meer foto’s, klik hier

Het gezelschap aan de Belgische ambassade in Peking: vlnr.: Wim Gyselen (Kontich), Kurt Vermeir, Tony Nai, Luc De Ryck, co-organisator Zhao (Sherry) Xiaowei. Gert Vercouteren en Wim Van Thielen (Kontich)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *