CD&V-raadslid neemt afscheid van partij en voert gesprekken met Vlaams Belang

TEMSE – Net voor de gemeenteraadszitting van maandagavond kondigde CD&V-raadslid Hilde Van de Voorde aan dat ze voortaan als onafhankelijke zal zetelen. Ondertussen zocht ze al toenadering tot Vlaams Belang en gaf ze die partij ook al haar stem bij de verkiezing van de nieuwe politieraadsleden. “Een onbetrouwbaar persoon die haar kiezers en de partij bedriegt”, zegt burgemeester Hugo Maes (CD&V).

Ik zal niet te vinden zijn op de verkiezingslijst van CD&V Temse voor de verkiezingen in oktober, zoals ik wel deed in 2006, 2012 en 2018”, zegt Hilde Van de Voorde. “Ik ben de voeling met de partij kwijt. De maatschappij is veranderd, het leven is veranderd, ik ben veranderd en naar mijn aanvoelen is de partij niet mee geëvolueerd.”

Hilde Van de Voorde

Hilde werd gemeenteraadslid in juni 2022, toen Luc De Ryck niet alleen als burgemeester maar ook als gemeenteraadslid zijn ontslag gaf. Dat de banden met haar partij verbroken zijn, betekent niet dat ze een streep zet onder haar politieke carrière.

“Geen rancunes naar CD&V”

Ze zocht intussen toenadering tot het Vlaams Belang. “Er zijn gesprekken aan de gang voor een toetreding binnen de partij en een eventuele plaats op onze kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt lijsttrekker Rony Rombaut.

Hilde Van de Voorde is tevreden met haar keuze.

“Ik voel me er beter en ik leun ideologisch meer naar rechts, eigenlijk weet iedereen dat”, zegt ze. “Ik ben opgelucht dat alles achter de rug en dat ik nu tijdelijk als onafhankelijke zetel. Van rancunes naar CD&V is trouwens geen sprake. Dat is voor niets nodig, want in de toekomst moeten we nog samenwerken.”

Loyaliteit

Bij de gemeenteraad van maandagavond toonde Hilde al meteen haar loyaliteit aan Vlaams Belang door haar stem voor de nieuwe politieraadsleden aan hen te geven. Hierdoor kreeg Tim Stevelinck (Vlaams Belang) vijftien stemmen en een zitje in de politieraad die de fusie tussen politiezones Temse/Kruibeke en Waasland-Noord zal behartigen.

“Deontologisch niet goed te praten”

Burgemeester Hugo Maes was hiermee niet gediend. “Dit had niet gebeurd als we geen overloper in de partij hadden. De afspraak was om Tineke Van Britsom (N-VA) in de politieraad te stemmen, maar Hilde legde dat naast zich neer. Nu zetelt er iemand van Vlaams Belang in plaats van schepen Van Britsom. Ze bedriegt haar kiezers die ervoor gezorgd hebben dat ze in de gemeenteraad zetelt. Het is een onbetrouwbaar figuur”, zegt hij.

“Als ze ontslag had genomen, had ik het kunnen respecteren, maar niet op deze manier. Dit valt deontologisch niet goed te praten. Ze loopt over naar een andere partij met verkozen CD&V- stemmen. Hilde maakt alvast geen deel meer uit van onze fractie en we bekijken nu wie haar mandaten kan overnemen.”

Volgens Hilde was zij niet op de hoogte van de afspraak rond de verkiezing van de politieraadsleden.

“Dit werd niet gecommuniceerd. Het gebrek aan degelijk communicatie binnen de partij frustreerde mij eigenlijk al langer. Ik heb mijn keuze gemaakt als onafhankelijke en mijn stem is inderdaad naar Vlaams Belang gegaan”, geeft ze toe. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Ook politiek Temse kijkt al vooruit naar de volgende lokale verkiezingen

Lieve Truyman wil resoluut voor de burgemeestersjerp gaan

TEMSE – De volgende lokale verkiezingen zijn pas gepland voor oktober 2024 maar toch is ook een deel van politiek Temse al bezig met die stembusgang. Zo vertelde eerste schepen Lieve Truyman in een radio-interview dat ze, indien de mogelijkheid zich aandient, resoluut voor de burgemeesterssjerp wil gaan.

Sinds de verkiezingen van 2018 heeft een tripartite van CD&V, N-VA en Open VLD een meerderheid van 19 op 29 zetels in de gemeenteraad. Oppositiepartijen zijn Tesamen, Groen en Vlaams belang. Ondanks dat de volgende lokale verkiezingen nog niet voor meteen zijn worden langszaam maar zeker de degens al gekruist bij enkele politieke formaties in Temse.

Onlangs maakte politieke beweging Tesamen, met fractieleider Bert Bauwelinck, bekend dat zij, met het oog op de volgende stembusgang, samensmelten met Groen.

Eerste aan zet

“Door de krachten te bundelen hopen we vanaf 2025 zwaarder te wegen op het beleid of mee te besturen”, vertelde Bauwelinck aan de verzamelde pers.

Bij de verkiezingen van 2018 behaalde Tesamen en Groen samengeteld 6 zetels in de gemeenteraad.

“Dan zaten we erg dicht bij het resultaat van N-VA.(met 7 zetels red.) “En het is normaal gezien de grootste partij die eerst aan zet komt om een coalitie te vormen”, klonk het bij Tesamen.

Tesamen en Groen hopen samen om vanaf 2025 mee te besturen

Stemmenkanon kwijt

Huidig burgemeester Hugo Maes (CD&V) gaat de komende maanden ‘on Tour’ in Temse en de deelgemeenten met de hashtag #HugoOnTour.
“Aftrappen doet hij met een gezellig ontbijt op 12 november in JOC De Nartist”, lezen we op de sociale media van de partij. Daar kijkt men dus wellicht ook al naar de toekomst.

Hugo Maes nam in juni de sjerp over van Luc De Ryck die met pensioen ging. Met hem is de partij een heus stemmenkanon kwijt. Bij de laatste verkiezingen in 2018 behaalde Luc De Ryck maar liefst 1769 voorkeurstemmen. Lieve Truyman (N-VA) behaalde er 1616 en werd zo tweede in de hitparade van voorkeurstemmen in Temse. Zij wou toen al graag de sjerp omgorden maar dat was buiten Luc De Ryck gerekend en zo kreeg Truyman het ambt van eerste schepen toegeschoven.

Burgemeester Hugo Maes gaat de komende maanden ‘on tour’

Onlangs werd Lieve Truyman verkozen tot ondervoorzitter van N-VA Nationaal.

“Ik zit al sinds 2014 in de partijraad en zo heb ik mijn netwerk nationaal uitgebouwd. Maar mijn hart ligt toch vooral bij het lokale beleid”, vertelde ze in het programma Het Vrije Waasland bij Radio Land Van Waas (RLVW). “Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor onze inwoners en bedrijven. Daar ligt eigenlijk mijn allereerste passie. Maar ook lokaal heeft men Vlaamse en Fedrale parlementsleden nodig. De wisselwerking is er, op lokaal niveau worden soms dingen uitgevoerd die op Vlaams niveau beslist zijn. Die stap is niet vooral puur politiek en voor mijn eigen carriére maar in functie hoe men een lokaal beleid goed kan uitvoeren.”

Burgemeestersambt

Heel wat politici zeggen nog niet bezig te zijn met de verkiezingen van 2024 maar is dat wel zo ?

“Wanneer een verkiezing achter de rug is begint men eigenlijk al de voorbereiding voor de volgende”, klonkt het bij RLVW. “Na de stembusgang van 2018 zijn we meteen beginnen werken en het beleid uitvoeren, dat is stap één. Dus inderdaad we zijn er altijd wel mee bezig.”

“Uiteraard willen wij met N-VA Temse vanaf 2025 opnieuw deel uit maken, – en stevig aanwezig zijn – binnen de meerderheid”, aldus Truyman. “De gesprekken rond het lijstrekkerschap moeten we nog opstarten.

Lieve Truyman heeft ook de ambitie om bij de volgende verkiezingen voor de burgemeesterssjerp te gaan.
“Als de mogelijkheid er is om vanaf 2025 het burgemeestersambt op te nemen zal ik dat zeer zeker doen”, vertelde ze.

Lieve Truyman vertelde bij Radio Land Van Waas dat ze ‘indien de mogelijkheid zich aandient, ze voor het burgemeestersambt wil gaan