Nu tot 500 euro boete voor inbreuken op sluikstort of zwerfvuil (te vermeerderen met de opruimkosten)
TEMSE – De gemeente en de vrijwilligers van Schoon Volk hebben hun handen vol aan het opruimen van toenemend zwerfvuil en sluikstorten. Daarom scherpt men de aanpak van het probleem verder aan en voorziet de gemeente meer cameratoezicht, meer controles en hogere boetes.
Net als in andere gemeenten en steden in Vlaanderen is er in Temse meer overlast door sluikstorten en zwerfvuil. De cijfers van het opgeruimd afval zijn de laatste drie jaar met 20 procent gestegen. Onze gemeente drijft dus de inspanningen op om sluikstorten tegen te gaan.
Verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten?
Zwerfvuil is klein afval dat je buitenshuis, vaak onderweg, achterlaat op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn.
Voorbeelden: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, tickets en zakdoekjes. Gooi dit afval in een straatvuilnisbak in de buurt of neem het mee naar huis. Ook de uitwerpselen van je hond mogen in een zakje in de straatvuilnisbak. Je vindt deze vuilbakjes op druk bezochte plaatsen zoals op pleinen, in parken en wandelgebieden, aan jaagpaden en rustbanken.
Sluikstorten is het opzettelijk achterlaten of storten van afval op plaatsen waar dat niet mag. Sluikstorters ontwijken bewust de lokale afvalophaling. Niet enkel het achterlaten van een oude koelkast of zetel in een grasberm, maar ook het dumpen van huishoudelijk afval in een straatvuilnisbak, glas naast een glasbol of kartonnen doos bij een textielcontainer wordt beschouwd als sluikstorten. En dat is strafbaar. Wist je dat je ook sluikstort als je je huisvuil op het foute tijdstip buitenzet? Zet je afval pas buiten op het tijdstip zoals door MIWA opgegeven.
Hogere boetes
“Het afgelopen jaar stelden onze gemeenschapswachten 163 inbreuken op sluikstorten en zwerfvuil vast”, stelt schepen van Milieu Debby Vermeiren (CD&V). “De overtreders kregen allemaal een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS): een geldboete of een werkstraf. De gemeente zet bijkomend in op meer cameracontroles. Op plaatsen waar we het meest sluikstorten aantreffen, houden we permanent cameratoezicht om hardleerse daders op te sporen en te bestraffen.”
Meer controles
“Onze gemeenschapswachten en de politie gaan trouwens nog intensiever controleren op inbreuken op sluikstorten en zwerfvuil”, klinkt het. “Zij patrouilleren om overtreders op heterdaad te betrappen en onderzoeken gedumpt afval. Zo kunnen we sluikstorters een gepaste straf geven en ze laten opdraaien voor de opruimingskosten.”
De gemeenteraad keurde op 28 oktober 2024 een aanpassing van het Algemeen Politiereglement goed. Zo riskeert men nu een hogere administratieve geldboete tot 500 euro, te vermeerderen met de kosten voor het opruimen en/of reinigen. Het opruimen van sluikstorten kost heel wat moeite en vooral veel geld aan de maatschappij. Gedumpt afval wordt ook niet gesorteerd en gerecycleerd zoals het hoort.
Meer cameratoezicht
Samen met de afvalintercommunale MIWA werken we verschillende projecten uit om afvalsites met glasbollen en ondergrondse containers zo proper mogelijk te houden.
Zo liet de intercommunale dit jaar twee glasbollen beschilderen in Temse, omdat dit minder uitnodigt tot sluikstorten. Verder werkt de intercommunale een plan van aanpak uit voor meer cameratoezicht om zo overtreders sneller te kunnen vatten en bestraffen.
Ook onze gemeente zet bijkomend in op meer cameracontroles. Op plaatsen waar we het meest sluikstorten aantreffen, houden we permanent cameratoezicht om hardleerse daders op te sporen en te bestraffen.
Meld een sluikstort
Tref je ergens een sluikstort aan, meld het. Dat kan via www.temse.be/melding-of-klacht. De gemeentediensten ruimen zo snel mogelijk het stort op en proberen uit te zoeken wie de overtreders zijn.
“Vuilnis hoort niet op straat of in de natuur. Zorg dat je afval op de juiste plek terechtkomt. We wonen allemaal graag in een propere gemeente”, besluit Debby Vermeiren.