Geschiedenis van Temse carnaval is verschenen in boekvorm

Na twee jaar kon het boek eindelijk voorgesteld worden

TEMSE – Na twee jaar coronastilstand heeft het Gemeentelijk Carnaval Comité eindelijk het boek 4×11 Jaar Temse Carnaval kunnen voorstellen. Het lijvige boek omvat de 44-jarige geschiedenis van Temse carnaval met zowat 900 foto’s en illustraties.

Nadat Temse carnaval had gevierd tot 1865, lag het feest bijna een halve eeuw stil. Het werd hernomen in 1913 en 1914, maar WO I verhinderde een nieuwe traditie. Het was pas na de fusie van gemeenten (1977) dat carnaval werd herboren.

De centrumgemeente Temse was de enige binnen de fusiegemeente waar het feest niet werd gevierd, zodat het vernieuwde Gemeentebestuur zo goed als verplicht was carnaval over de hele gemeente te organiseren. Initiatiefnemer-bezieler was schepen van Feestelijkheden en Toerisme Désiré Van Riet. In 1977 vond de eerste editie plaats, in 1978 ging voor het eerst de stoet uit. De achtereenvolgende voorzitters waren: Désiré Van Riet, Hugo Smet, Alajos Van Peteghem en (sinds 2004) Dirk Mettepenningen.

Het eerste carnavalscomité van Temse

“Van start gegaan in 1977, is Carnaval het oudste van de huidige evenementen in de gemeente, een coproductie van het Gemeentelijk Carnavalcomité en het Gemeentebestuur”, stelt ereburgemeester Luc De Ryck. “Het feest is uitgegroeid tot een gebeuren met weerklank over heel Vlaanderen, met de stoet op zondag als hoogtepunt. Met jaarlijks tot 100 deelnemende groepen behoort zij tot de grootste en kleurrijkste van Vlaanderen.”

“De centrumgemeente Temse was de enige binnen de fusiegemeente waar het feest niet werd gevierd. De moeder was jonger dan de kinderen, zodat het vernieuwde gemeentebestuur zo goed als verplicht was carnaval over de hele gemeente te organiseren”, verteld ereburgemeester Luc De Ryck.



“Initiatiefnemer-bezieler was schepen van Feestelijkheden en Toerisme Désiré Van Riet. In 1977 vond de eerste editie plaats, in 1978 ging voor het eerst de stoet uit. De achtereenvolgende voorzitters waren: Désiré Van Riet, Hugo Smet, Alajos Van Peteghem en, Dirk Mettepenningen, sinds 2004.”

Prins Omar I met eregarde en de Musketiers

Het gemeentelijk carnavalscomité nam de voorbije jaren enkele merkwaardige initiatieven.

“Zo werd enkele jaren geleden de reus Gerard Den Belleman boven de doopvont gehouden. Een eerbetoon aan belleman Gerard Vercauteren die eind 2017 overleed”, klinkt het. “Enige tijd geleden bracht het carnavalscomité een eigen bier op de markt, onder de naam Désiré. Als eerbetoon aan de vader van Temse carnaval gewezen burgemeester Désiré Van Riet.”

En nu is er dus het boek met de geschiedenis van het carnaval in Temse. Geassisteerd door een redactieteam, was bestuurslid en ex-Prins Eveline Claus de sleutelfiguur in de samenstelling.

De eerste officiële prins Marcel I met zijn eredames in 1978

“Zij verdiepte zich in de geschiedenis, nam talrijke archieven en documenten door, raadpleegde dag- en weekbladen, had contact met vele informanten, voormalige en huidige medewerkers”, stelt Luc De Ryck. “Met als resultaat: een boekwerk van 411 bladzijden, inclusief meer dan 900 foto’s en illustraties. Het telt niet toevallig 411 bladzijden: in de carnavaltraditie is 11 een ‘heilig’ getal en het boek wordt gepubliceerd naar aanleiding van de 4x 11 = 44ste verjaardag van Temse carnaval.”

Het boek heeft een bijzonder uitgewerkte inhoud: voorwoorden van (ere)burgemeester Luc De Ryck en voorzitter Dirk Mettepenningen, de geschiedenis van carnaval in Temse, inclusief alle prinsen en hun gevolg, het Carnavalscomité, FEN Vlaanderen, de Orde van de Kaailopers, de samenwerking met Eupen, de reuzen, in memoriam (overleden voorzitters en prinsen), affiches, activiteiten, sponsors, deelnemende groepen, bellemannen, interviews met bestuursleden en losse medewerkers… Kortom: de hele geschiedenis komt optimaal en rijkelijk geïllustreerd aan bod. Het is een indrukwekkend naslagwerk.

“De eerste druk van het boek is volledig uitverkocht maar als er nog voldoende inschrijvingen zijn komt er zeker een tweede druk”, stelt voorzitter Dirk Mettepenningen.

Binnenkort tijdens het weekend van 12 maart kan men ook in Temse eindelijk nog eens carnaval vieren. Liliane Wauters, aangesteld in 2020, net voor de uitbraak van de coronacrisis, zal Temse carnaval regeren als Prins Lili I 2023. Zodat zij toch eindelijk ook een echt carnavalsfeest kan meemaken als Prins.

Meer foto’s, officiële voorstelling, klik hier

vlnr.: vooraan samensteller Evelybe Claus, ereburgemeester Luc De Ryck en VZ GCT Dirk Mettepenningen.
achteraan: Beatrix Mys, secretaris GCT Davy De Gendt en gewezen prins en medewerker
aan het boek Koen Polfliet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *