Wilfordkaai 18: van ’t Schippershuys (17de eeuw) over Bistro tot ‘De Steiger’

Vernieuwde brasserie  opent op vrijdag 19 april

TEMSE – Vrijdag 19 april opent in het voormalige pand van ‘Den Bistro’ brasserie De Steiger de deuren. Na grondige verbouwings – en aanpassingswerken zal zaakvoerder Brent Jannssens een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de rijke horecageschiedenis van het pand.

“De Wilfordkaai is al eeuwenlang het epicentrum van het horecagebeuren in Temse”, aldus burgemeester Luc De Ryck. “De locatie heeft een eeuwenoude traditie: al in de 17de eeuw was er een herberg gevestigd.”

De Steiger is een brasserie (géén café), met een uitgebreide spijskaart. Zij is alle dagen open, op uitzondering van dinsdag en woensdag.

Temses toerisme kende zijn doorbraak in de tweede helft van de 19de eeuw dankzij de komst van de Wilfordboten (1857) en de Scheldebrug (1870), die bovendien de intrede van de locomotief mogelijk maakte. De horeca speelde daarin een vooraanstaande rol.

Eén van de belangrijkste horeca-etablissementen doorheen de eeuwen bevond zich op de plaats van taverne De Steiger. De herberg wordt voor het eerst in de archieven aangetroffen in 1694 onder de naam Schippershuys. Begin jaren 1880 werd hij gesloopt en vervangen door het huidige gebouw, met als toepasselijke naam ‘t Oud Schippers Huis. De eerste zaakvoerders (1883-1928) waren Pieter De Lee en Coleta De Wachter, de overgrootouders (langs vaderszijde) van burgemeester Luc De Ryck.

Na verschillende nieuwe uitbaters evolueerde de zaak in 1960 tot restaurant. In 1983 begon het pand een nieuw leven als taverne onder de naam Bistro.

Toen het ondernemende echtpaar Peter Janssens (bestuurder Scheldewerf Rupelmonde) en Patsy Goiris (zaakvoerster De Knuffelbeer) begin 2019 vernam dat de uitbating van Bistro zou stilvallen, wensten zij de zaak zelf in handen te nemen, of liever: in handen te geven van zoonlief: Brent. De opening is voorafgegaan door grondige verbouwings- en aanpassingswerken.

Onder de naam De Steiger beleeft de eeuwenoude horecalocatie een verrijzenis. Als brasserie die zich focust op hoge kwaliteit en zich richt tot het breedste publiek, zal de vernieuwde zaak zonder twijfel nieuwe kleurrijke bladzijden toevoegen aan de rijke horecageschiedenis van Temse.

Foto uit de Oude Doos (voor WO I). Waar zich nu brasserie De Steiger bevindt, stond vroeger herberg ’t Oud Schippers Huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *