Vlaamse Beiaard Vereniging (VBV) op bezoek in Temse

TEMSE – Op paasmaandag 22 april hield de VBV haar jaarlijkse ‘beiaarddag’. De Vlaamse Beiaardvereniging heeft tot doel de beiaardkunst in het algemeen en de Vlaamse beiaardkunst in het bijzonder te promoten. Zij legt een band tussen beiaardiers, student-beiaardiers en alle mogelijke instanties en personen die ijveren voor de beiaardkunst.

De leden startten hun beiaarddag in Puurs, waar een nieuwe beiaard in de kerktoren werd geplaatst.

In de namiddag was Temse aan de beurt, interessant omwille van de uitgebreide beiaard, met klokken van respectievelijk Perner en Eijsbouts en kennisname van de allernieuwste computer voor het automatisch spel. Ca. 30 beiaardiers werden verwelkomd door burgemeester Luc De Ryck en kregen toelichting door Temses beiaardiers Joannes Thuy en Jos D’hollander. Die laatste bracht hulde aan Temse en aan de burgemeester, die er destijds voor zorgde dat de gemeente over een volwaardige beiaard met 40 klokken kreeg.
Daarna trokken de bezoekers naar de toren op het gemeentehuis en brachten er elk om beurt een exclusief beiaardconcert. Iedereen was zich enthousiast over hoe de beiaard in het cultureel en toeristisch aanbod van Temse verweven is en beschouwde dit als een voorbeeld voor andere steden en gemeenten.

Onder de beiaardiers waren ook Nederlanders: de beiaardiers van Utrecht, Nieuwegein, Breda en Alkmaar.

V.l.n.r. Koen Van Assche, voorzitter VBV en beiaardier van Antwerpen, Jos D’hollander, burgemeester Luc De Ryck, Koen Cosaert, directeur Beiaardschool Mechelen, en Joannes Thuy. De persoon achter de burgemeester is Jo Haazen, de vroegere beiaardier van Antwerpen en nu professor in Sint-Petersburg.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *