Temse herdenkt 80ste verjaardag neerstorting Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II in Tielrode

Oproep tot medewerking aan expo

TEMSE/TIELRODE – Op zondag 30 juli zal het precies 80 jaar geleden zijn dat de Amerikaanse bommenwerper Lucky Lady II in Tielrode neerstortte. Het Lokaal Bestuur Temse heeft de eiken verjaardag aangegrepen voor de plaatsing van een memoriaal op de plaats waar het vliegtuig neerstortte. Het gebeuren gaat gepaard met een tentoonstelling en daarvoor wordt een beroep gedaan op privébezitters.

Wie is in het bezit van objecten, foto’s, documenten… die verband houden met het neergestorte vliegtuig? De expo, die plaatsvindt in het oud-gemeentehuis van Tielrode, is vrij toegankelijk op zondag 30 juli en het eerste weekend van augustus. Bezitters en belangstellenden kunnen zich in verbinding stellen met de expoverantwoordelijken: Luc Hemelaer, 0475 87 18 33, luc.hemelaer@scarlet.be, en Benny Adriaensens, 0498 65 66 20, bennyadriaenssens@hotmail.com.

30 juli 1989. Onthulling van de gedenkplaat aan de gevel van de kerk in Tielrode. V.l.n.r. de vaandelwacht van de Amerikaanse Luchtmachtbasis in Kleine Brogel, kolonel Frederick Butler, luchtmachtattaché bij de Ambassade van de USA in Brussel, 2 overlevende bemanningsleden: copiloot Don Falk en radio-operator Delbert Williams en schepen Luc De Ryck.
 

Benny Adriaensens is al enige tijd met een metaaldetector aan het speuren in de velden en op de akkers in Tielrode naar overblijfselen van het gecrashte vliegtuig. “Ik heb ondertussen zowat 25 velden gescand”, vertelde hij bij TV Oost. “Ik heb vooral heel wat kogels gevonden van het vliegtuig.”

De Lucky Lady II, waarvan geen foto’s bestaan of gevonden zijn, getekend door Jean Zaman, gepubliceerd op de cover van het boek van Laurent Saegeman en Luc Hemelaer.

Het relaas van Lucky Lady II

Op vrijdag 30 juli 1943 speelde zich boven Tielrode en omgeving een drama af. De Lucky Lady II , een Amerikaans B-17-F-Vliegend Fort, werd neergeschoten door Duitse jagers, met als balans: 5 doden en 5 krijgsgevangenen.

Laurent Saegeman was getuige van het gebeuren, dat hem nooit meer zou loslaten. Na zijn opruststelling startte hij een diepgaand onderzoek, waarvan de actieradius leidde tot Duitsland en de USA. Laurent Saegeman werd de sleutelfiguur in de hernieuwde belangstelling voor het drama, die uitmondde in de officiële herdenking in Tielrode op 30 juli 1989: een stijlvolle, waardige, vaak ontroerende plechtigheid, die gepaard ging met de onthulling van een gedenksteen (aan de gevel van de kerk) en de publicatie (in brochurevorm) van de historiek – dat alles onder massale belangstelling en in aanwezigheid van 2 overlevende bemanningsleden en een delegatie van de Amerikaanse ambassade in Brussel.

25 juli 1993. Herdenking van de 50ste verjaardag van de crash. V.l.n.r. de vaandelwacht van de Amerikaanse Luchtmachbasis in Kleine Brogel, burgemeester Luc De Ryck, Gary Van de Putte, attaché bij de Ambassade in Brussel, en 2 bemanningsleden die de crash overleefden: copiloot Don Falk en radio-operator Delbert William.

Ook daarna bleef hij gepassioneerd door de tragedie, en verzamelde hij systematisch nieuwe gegevens. Daarbij vond hij een bondgenoot in Luc Hemelaer, die via het internet de USA afschuimde op zoek naar aanvullend materiaal. Het resultaat van hun nieuwe bevindingen leidde tot de publicatie van het relaas in boekvorm. In 2003 verscheen Luchtdrama boven Tielrode – 30 juli 1943 – Het lot van Lucky Lady II en haar bemanning. Het boek, uitgegeven door de Culturele Vereniging Spirit, kende grote belangstelling en was op korte termijn uitverkocht. Ook daarna werd de tragedie nog meermaals herdacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *