Remmen is de boodschap: Temse centrum wordt vanaf 5 juli zone 30

TEMSE – Vanaf 5 juli wordt Temse-centrum volledig zone 30, met uitzondering van enkele woonerven waarin 20 km/u al eerder van toepassing was. Ook de dorpskernen van de deelgemeenten komen aan bod.

“De maximumsnelheid 50 km/u blijft enkel nog geldig op grote assen en hoofdwegen”, stelt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Dit zijn de Hoogkamerstraat, Sint-Amelbergalaan – uitgezonderd de schoolomgeving -, Cauwerburg, Orlaylaan, Gasthuisstraat tot het kruispunt met de Vooruitgangstraat, Gewestweg N419 richting Steendorp, Parklaan en Rik De Rycklaan.

Snelheidsregels

“Dat zijn ontsluitingswegen met veel verkeer, je kan het niet handhaven om daar een zone 30 in te voeren”, aldus de schepen. “We willen ook een eenduidig snelheidsregime invoeren. Vandaag mag je in de zone rond de Markt, op de Wilfordkaai, de Kasteelstraat en aan de scholen al slechts dertig kilometer per uur rijden. Bestuurders komen zo constant schommelingen in de maximumsnelheid tegen en zijn dan minder geneigd de snelheidsregels te volgen.”

In 2022 wordt gestart met de renovatie van de as Pastoor Boelstraat, Kouterstraat en August Wautersstraat. Daar wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd in de Kouterstraat richting kruispunt met de Gasthuisstraat. Bussen van de Lijn mogen in de twee richtingen rijden. De Kouterstraat wordt na de vernieuwing ook een Fietsstraat.

Leefbaarheid

“Met de invoering van de zone 30 wil onze gemeente inzetten op een leefbaar en verkeersveilig centrum, zoals vastgesteld in het Mobiliteitsplan 2020”, klinkt het. “Een lager snelheidsregime zorgt immers voor minder ongevallen en minder ernstige gevolgen daarvan. Het reduceert de uitstoot en lawaaihinder door het verkeer en verhoogt de leefbaarheid in onze straten.”

Het Lokaal Bestuur rekent op de steun van de inwoners en die van de bezoekers-weggebruikers om zich aan de maximumsnelheid van 30 km/u. te houden. Er is een overgangsperiode van één maand voorzien, vooraleer tot controles wordt overgegaan.

Op site De Zaat wordt naast de invoering van een zone 30 ook het voorrangsregime gewijzigd: voorrang van rechts wordt daar de regel.
“Dit is om de snelheid van het verkeer op de twee assen Philippe Saveryslaan en de Tekenaarslaan te temperen.”

Ook in het centrum van de deelgemeenten zal de komende tijd zone 30 worden ingevoerd.

“Momenteel geldt er al zone 30 in het centrum van Elversele en de aanpalende straten”, vertelt de schepen. “Na de grootschalige riolerings -en renovatiewerken van de Antwerpse Steenweg in Tielrode, die in september starten, zal in het najaar van 2022 ook daar in het centrum de snelheidsbeperking van 30 worden ingevoerd. Momenteel zijn we ook aan het bekijken om ondermeer in de wijk Hemelrijk in Steendorp zone 30 in te voeren.”

Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman in de Kouterstraat, waar ook zone 30 van toepassing wordt.

5 gedachtes over “Remmen is de boodschap: Temse centrum wordt vanaf 5 juli zone 30”

  1. Toffe maatregel… dat ging eindelijk tijd worden….Temse stopt nu eindelijk met racen! Hopelijk zullen controles de maat er in houden.

  2. Toffe maatregel…dat ging eindelijk tijd worden… Temse stopt hopelijk met racen! Dat controles de maat er in houden!!!

  3. Het werd tijd, nu nog camera’s plaatsen. En om Temse nog veiliger te maken; voetgangers oversteek Gasthuisstraat-Doornstraat over de N16 bij groenlicht toch wat te verlengen en in de Beekstraat die een zeer slecht wegdek heeft, voorkomen( camera’s?) dat er een nieuwe racecircuit ontstaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *