Serge en Samuel bereiken na 22 dagen de top van de Mont Ventoux

TEMSE / ELVERSELE – Serge Van Autreve (55) en Samuel Van Tuyckom (18) zijn na 22 dagen aangekomen op de top van de Mont Ventoux. Onder de naam ‘Push to the Top’ hebben zij er een tocht van 1.136 kilometer voor het goede doel opzitten op zitten.

Serge, ultraloper en uitbater van tapasbar Onder den Toren in Elversele, heeft al lopende de rolstoel van Samuel geduwd. De lijdt aan de spierziekte ataxie van Friedreich en is moeilijk ter been. De tocht begon op 6 juni in Elversele en eindigde dus op 28 juni de Mont Ventoux. Serge en Samuel deden hun inspanningen ten voordele van het project U/Turn, dat avontuurlijke activiteiten voor mensen met een fysieke beperking organiseert en waarvoor het duo zo’n 20.000 euro heeft ingezameld.
Fysiek kreeg Serge het vooral de laatste week erg zwaar.

“Vorige vrijdag ben ik mezelf voor de eerste keer echt tegengekomen en moest ik diep gaan. De tranen liepen over mijn gezicht van de pijn. Heel even heb ik gedacht om mijn vrouw te bellen met de vraag om te komen oppikken maar dat zou ik mezelf achteraf nooit hebben vergeven. Het doel van deze tocht was immers om aan iedereen te tonen dat we nooit mogen opgeven om doelen te bereiken.”

Ook voor Samuel was de tocht fysiek erg belastend. “We konden gelukkig rekenen op een goede ondersteuning van vrienden en familie.” Ook burgemeester Luc De Ryck reisde naar Frankrijk af om dorpsgenoot Serge aan te moedigen.

Niet enkel voor Samuel was het een emotionele tocht, ook voor Serge, die na deze krachtinspanning zijn sportieve carrière vol extreme uitdagingen op een lager pitje wil zetten. Serge genoot ook volop van de traagheid van de tocht, liet hij eerder al in zijn dagboek weten.

“De stilte, de rust die dit brengt, het lichaam die zich volledig heeft aangepast aan het dagelijkse ritme om te lopen en duwen. Hoe fantastisch is dit! Ik liep vanmiddag op een brug over de A6 richting Zuiden. Het lawaai, het gehaast om iedereen zo snel mogelijk van A naar B te brengen deed me letterlijk stil staan. Ik voelde me plots zo rijk om te kunnen en mogen genieten van de traagheid, van de rust.”

Serge (links) liep, met Samuel in de rolstoel, zowat heel Frankrijk door. (IF)

 

 

Een gedachte over “Serge en Samuel bereiken na 22 dagen de top van de Mont Ventoux”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *