Nog een laatste blik op vergane glorie uit de vorige eeuw: meer dan honderd jaar oude cinema gaat tegen grond

Colruyt gaat verloederd terrein omvormen tot bloemenweide

TEMSE – De vervallen restanten van filmzaal Scala in Temse verdwijnen binnenkort voorgoed. De Colruyt-groep, die het bouwwerk en wat grond errond in zijn bezit heeft, start in de loop van volgende week met de sloop om het om te vormen tot bloemenweide. Dat schrijft Het Nieuwsblad/Waasland

Scala was midden vorige eeuw een begrip in de streek voor film- en cultuurliefhebbers. De Colruyt-groep start volgende week met de sloop van de gebouwen met de huisnummers 20 en 22 in de August Wautersstraat in Temse.
Het terrein ligt vlak aan de parking van de supermarkt in de gemeente. De supermarktketen kocht het terrein aan voor het geval het later van pas zou komen. Concrete plannen zijn er voorlopig nog niet, daarom komt er in tussentijd een bloemenweide. Nieuws dat jouw favoriete webkrant eind vorig jaar al bracht (:-)

Vergane glorie

De filmzaal Scala is de grootste ruimte die gesloopt wordt. Wie nog een laatste blik wil werpen op de vergane glorie van de vorige eeuw, kan dat nog altijd doen, want het zwaar gehavende interieur mét theaterbalkon is nog enkele dagen vanop de Colruytparking te bekijken. De achtergevel is inmiddels al deels verwijderd.

Scala is altijd een begrip geweest in Temse. Na de Tweede Wereldoorlog kende Temse maar liefst drie cinema’s: Roxy in de Stationsstraat, dat vooral ‘brave’ films vertoonde, British Palace in de Oeverstraat, bekend om het pikantere genre die er werden vertoond, en Scala, dat tussen de twee zat.

Cultuurcentrum avant la lettre

Louis Corthals richtte in 1913 Scala op, toen nog onder de naam Het Goede Zaad, twee jaar nadat Ernest De Bock was gestart met de bouw van Gaumont, de voorloper van Roxy. Corthals maakte zijn filmzaal in 1921 multifunctioneel en gaf het de naam Scala.

“Als cinema, theater-, feest- en polyvalente zaal speelde Scala een zéér belangrijke rol in het ontspanningsleven van Temse”, zegt Elke Koppen, museumfunctionaris bij het Gemeentemuseum. “Er werden films vertoond, er vonden toneelvoorstellingen plaats, meetings, voordrachten, dansavonden…, Scala was een cultuurcentrum avant la lettre. Vanaf circa 1960 werden nog enkel films vertoond. In 1969 hield Scala op te bestaan.”

Daarna werd de cinema onder meer omgevormd tot een magazijn. Roxy sloot ook in 1969 en is nu de gemeentelijke theaterzaal. British Palace draaide van 1946 tot 1979.

Nog een laatste blik op vergane glorie uit de vorige eeuw: meer dan honderd jaar oude cinema gaat tegen grond (foto: Tom Nuytemans)
Links op de foto ziet u Scala in 1928. Zo zag cinema Scala er in de vorige eeuw uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *