Er worden geen drones ingezet in de politiezone om naleving coronaregels te controleren

TEMSE/KRUIBEKE – “De poitiezone gaat geen drones inzetten om controles uit te voeren in verband met het naleven van de coronaregels”. Dat antwoordde korpschef Wim Pieteraerens op een vraag van politieraadslid Bert Bauwelinck (Tesamen).

“We zetten geen extra patrouilles in en voeren ook geen heksenjacht”
Korpschef Wim Pieteraerens

Privacy

“Vele politiezones starten met het inzetten van drones om de inwoners te controleren op het navolgen van de Corona-maatregelen”, klinkt het bij Bert Bauwelinck.” “Soms met inzet van infrarood-technieken. Er ontstaat overal ten lande een debat over de schending van de privacy, zeker als er over tuinen wordt gevlogen.”

“Naar aanleiding van de bespreking van de meerjarenbegroting van de politiezone Kruibeke-Temse waar ook een budget van zowat 200.000 euro staat ingeschreven voor IT, heb ik hierover woensdagavond namens Tesamen een vraag gesteld op de politieraad: “Gaat de politie ook bij ons drones inzetten om de mensen te controleren ?” De zonechef had geruststellend nieuws: “Er komen geen drones boven Temse in corona-tijden”.

“Als Tesamen-politieraadslid ben ik tevreden dat de zonechef Temse-Kruibeke hierover klaarheid brengt”, stelt Bert Bauwelinck “Men gaat hier niet in investeren en dus ook geen gebruik van maken. Gelukkig maar. We kunnen ook zonder dit soort overdreven en lichtjes provocerende middelen de Corona-regels volgen. Drones zijn speeltuigen voor autoritaire regimes. Ze inzetten om overtredingen vast te stellen kan een ‘hellend vlak’ worden.”

“Wat als de Corona-pandemie, hopelijk midden volgend jaar, achter de rug is ? Gaat men dan in sommige politiezones met een drone voor het badkamerraam vliegen om te kijken wat je daar allemaal uitspookt”, stelt Bauwelinck  “Of zoemt er in de zomer plots een drone boven jouw moestuin om te zien of je geen ‘rare paddenstoelen’ kweekt ? Nee daar doen we dus gelukkig niet aan mee.”

“We voeren met onze diensten wel punctuele acties inzake toezicht op de naleving van de covid-maatregelen”, klinkt het bij korpschef Wim Pieteraerens. “Dagelijks zien wij toe op de samenscholingen, mondmaskerplicht, avondklok enzomeer. Maar wij zetten wegens personeelsgebrek geen extra patrouilles in en voeren ook geen heksenjacht.”

Er komen geen drone-controles in de politiezone (foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *