Confrerie van Sint Elooi Tielrode viert zijn patroonheilige met een speciale attentie voor de bewoners en medewerkers van Huize Vincent

Sint-Elooigilde doet oproep naar parochiegemeenschap Tielrode om dit weekend een kaars te laten branden aan de Sint-Elooikapel

TIELRODE – Eén december is het naamfeest van Sint Elooi. Metaalarbeiders, edelsmeden en ruitersverenigingen vieren die dag hun patroonheilige.

Om dat feest luister bij te zetten liet de plaatselijke confrérie voor de bewoners en medewerkers van Huize Vincent speculoos bakken bij de plaatselijke bakkers.

Op de eerste zondag van december zijn daarom de leden van de Confrerie van Tielrode te gast op verschillende vieringen in Antwerpen, Wommelgem, Meise, zelfs Bouillon, Noyon en Parijs.

Traditie

De tweede zondag van december nodigt de confrérie van Sint Elooi Tielrode op hun beurt de broederschappen uit om naar Tielrode af te zakken om samen met de parochiegemeenschap van Tielrode hun patroonheilige en bezieler te danken en te aanbidden in een Eucharistieviering gevolgd door een receptie met glüwhein, St-Elooigenevertjes, erwtensoep met spekjes en warme hapjes op het kerkplein in Tielrode. Een gebeurtenis die een traditie is geworden.

Corona is evenwel ook in Tielrode de grote spelbreker. Geen Eucharistieviering en geen receptie in 2020.
De Confrérie besliste daarom om die tweede zondag van december toch zomaar niet te laten voorbijgaan.

Naast een bemoediging voor de bewoners worden ook de medewerkers van Huize Vincent gehuldigd en bedankt voor hun dagdagelijkse inzet en liefdevolle toewijding.

Plaatselijke bakkers

Marcel Dubourg, hoofdman van de Confrerie, overhandigde samen met Hugo Maes, bestuurder van de confrérie, aan directeur Koen Van Wauwe, van Huize Vincent voor elke inwoner en medewerker een Sint-Elooi Speculoos. Voor deze gelegenheid gebakken, door onze drie eigen bakkers uit Tielrode.

De directie zal instaan voor de bedeling van de speculoos op een coronaveilige wijze.

Door de coronaregels konden de andere leden van de St-Elooi-gilde niet aanwezig zijn bij de overhandiging, met name: Ivo Van Remoortere, coördinator Leo Bols, Daniël Van Damme, Wim Blommaert, Pierre Speleman, Lieven Teugels, Luc Thierens, Antoon Vermeir en Johan Wauman.

Tot slot roept de confrérie ook de parochiegemeenschap op om dit weekend een kaars te komen branden aan de kapel van Sint- Elooi, aan de Antwerpse Steenweg, en dit als teken van dankbaarheid, verbondenheid en solidariteit in onze strijd tegen corona. Aangezien de kapel in de stijgers staat zullen de kaarsen buiten moeten branden.

“Omdat de kapel in de steigers staat, en we heel wat vragen kregen van bewoners om een kaars te laten branden, zorgden we ervoor dat dit buiten aan de kapel mogelijk is”, aldus Hugo Maes.

“We kijken er trouwens naar uit om volgende zomer opnieuw onze paardenstoet met zegening en ons ruitertornooi te kunnen organiseren. De aanzet is gegeven. Hopelijk lukt het”, stelt hoofdman Marcel Dubourg.

Hugo Maes (L) en Marcel Dubourg (R) van de confrérie overhandigden speculoos aan respectievelijk Greet Reyniers en Koen Van Wauwe van Huize Vincent
De confrérie stak ook enkele kaarsen aan, aan de Sint-Elooikapel

Meer foto’s, klik hier

Klik hieronder door voor meer info over de Confrérie van Sint Elooi  Tielrode.

Over de juiste stichtingsdatum van de Confrérie van Sint-Elooi van Tielrode bestaat geen zekerheid.

In de geschriften van J. Van Vlierberghe vindt men het jaar 1724 terug, echter zonder bronvermelding. Het Liber Memorialis van Tielrode en het Bisschoppelijk archief vermelden beiden het jaar 1729, wat al meer zekerheid biedt. Een zilveren ex-voto, nog steeds in het bezit van de Confrérie draagt als inschrift : Geiondt door de ionckheydt van Thielrode ter eeren van den H. Ste Ley anno 1729. Dat de zegening reeds eeuwen bestaat en dat daarbij vaantjes werden uitgedeeld, blijkt uit oude rekeningen van het kerkarchief van Tielrode (1755, 1756, 1767, 1774, … , 1831). Uiteindelijk werd 1732 als stichtingsjaar aangenomen.

Zoals alle verenigingen, kenden ook de Confrérie en de paardenstoet hoogten en laagten. De paardenommegang zou zelfs een tijdlang zijn afgeschaft, vermits pastoor Van Puymbrouck in 1881 schreef: Op Woensdag den 29 juni 1881 is hier wederom de begankenis tot de H. Reliquïen van St Eloy met de peerden ingebracht die onderbroken was sedert 34 jaren …

De paardenzegening volgde de evolutie in de landbouw: van boerenpaarden naar de lichtere lopers, tot de deelname van georganiseerde rijverenigingen. Gemiddeld nemen een 150-tal paarden deel aan de stoet en de zegening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *