Lyceum aan de Stroom start schooljaar met nieuwe naam

TEMSE – Voor het lyceum van Temse wordt het een dubbel speciaal begin van het schooljaar: de school krijgt een nieuwe naam, en de leerlingen en het personeel moeten vanaf september met de coronamaatregelen leven.

“Onze school heeft acht jaar Lyceum aan de Stroom geheten, maar de naam pakte nooit, mensen bleven ons het KA Temse noemen”, zegt directrice Petra De Saegher. Dus kreeg de multiculturele middelbare school met een kansarm publiek een nieuwe naam. “Wij hebben niet bij iedereen een al te beste reputatie. Onterecht. We willen met onze school een positief verhaal schrijven.” Terra heet de school nu, met als slogan ‘verlegt je grenzen’.

De naam zou afgelopen maart een feestelijk onthulling hebben gekregen. Het coronavirus stak daar een stokje voor.

“Nu gaan we het anders aanpakken. Onze leerlingen gaan tijdens de eerste schoolweek creatief aan de slag met de naam. Ze maken bijvoorbeeld een liedje of een fotocollage.”

Thuisleren

Al dat thuisleren vorig schooljaar was vooral voor kansarme kinderen een probleem, klonk het overal.

“Maar bij ons is dat eigenlijk goed verlopen”, zegt de directrice. “Gelukkig hebben we snel de aangevraagde laptops gekregen. En ons team heeft veel aandacht gehad voor het welzijn van de leerlingen, ze werden vaak opgebeld.”

“De grootste bezorgdheid heb ik rond het feit dat de jongeren vijf, zes maanden hebben thuis gezeten. Sommigen spraken toen veel minder Nederlands, voor anderen was het dagritme helemaal weg. Ik denk dat er veel gameverslavingen zijn bijgekomen.”

Er ligt een heel draaiboek klaar voor het nieuwe schooljaar. Tijdens de huidige fase geel kan iedereen naar school. Een schooldag verloopt relatief normaal uit, weliswaar met onder andere mondmaskers, looplijnen, en eten in de klas in plaats van in de refter. Bij code oranje krijgen de leerlingen normaal week om week les.

“Maar dat leerlingen lang weg zijn van school, kan problemen opleveren. Daarom denken we na over een systeem waarbij de ene groep in de voormiddag komt, en de andere in de namiddag. Misschien wat moeilijker om te organiseren, maar zeker haalbaar.” (Bron: HN/Top Nuytemans)

“We willen met onze school een positief verhaal schrijven”, zegt directrice Petra De Saegher

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *