Natuurpunt bedankt donateurs voor steun bij aankoop stuk Vuurkouter

240 mensen gaven financiële hulp bij het verwerven van 21 hectare grond
STEENDORP – De lokale afdeling van Natuurpunt Scousele heeft een stuk grond van zo’n 21 hectare gekocht in natuurgebied Vuurkouter, met financiële steun van 240 mensen. Om hen te bedanken stippelde de vereniging een wandeling uit en kreeg elke aanwezige een tegel.

In totaal hebben 240 mensen een bijdrage geleverd, en dat is veel meer dan we verwacht hadden
Nine Van Hoyweghen, Coördinator Scousele

De Vuurkouter is een prachtig stuk natuur dat zich uitstrekt tussen Steendorp en Rupelmonde. Het gebied bestaat vooral uit oude kleiputten, die grotendeels onder water staan. De Vuurkouter is door de jaren heen uitgegroeid tot een kostbaar natuurgebied waar organisaties als Natuurpunt veel belang aan hechten. De lokale afdeling van Natuurpunt, Waasland Scousele, heeft recent een grote lap grond in het gebied van zo’n 21 hectare aangekocht. Dat doen ze naar eigen zeggen om het gebied te vrijwaren van toekomstige verkavelingen.

“Maar die aankoop kost een pak geld, en dat kan Natuurpunt niet helemaal zelf ophoesten”, legt coördinator van Scousele Nine Van Hoyweghen uit. “We hebben daarom een oproep gelanceerd om sponsors te vinden. In totaal hebben 240 mensen vanuit heel Vlaanderen een bijdrage geleverd, en dat is veel meer dan we verwacht hadden. Met dat geld zijn we volledig uit de kosten gekomen, dus dat is fantastisch. Maar we wilden absoluut iets terug doen voor de gulle schenkers.” Scousele heeft daarom alle donateurs uitgenodigd voor een gegidste wandeling door de Vuurkouter. Tijdens de wandeling kregen de sponsors tekst en uitleg over het gebied en nadien wachtte hen een stuk taart en een kop koffie.

Uniek stukje keramiek

“Omdat we niemand met lege handen naar huis willen sturen hebben we keramische tegels laten bakken door de plaatselijke keramist Leo Van der Heyden. “Hij heeft een prachtig realistische illustratie gemaakt van het gebied waarbij mooi is aangegeven welk deel we met het geld hebben gekocht”, gaat Van Hoyweghen verder. “Alles is met de hand ingekleurd en zorgvuldig gedroogd en gevernist. Dat maakt van elke tegel een uniek exemplaar.” De wandelaars zelf zijn enorm onder de indruk van de Vuurkouter. “We wonen hier nu al zo lang, en toch hebben we vandaag plekken ontdekt waarvan we het bestaan niet wisten”, klinkt het bij de deelnemers.

“Het voelt fijn om bij te kunnen dragen aan zo’n mooi stuk natuurgebied, waar we zelf ook iets aan hebben.”
(Bron + foto: HN/GVA – DVK)

Helga en Nine stellen de tegels voor: elke aanwezige kreeg er één als aandenken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *