Alle plastic verpakkingen vanaf 1 juni bij het PMD

TEMSE – Vanaf juni mogen de inwoners van de vier Oost-Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden MIWA, IBOGEM (Beveren), ILvA (Aalst) en IVM (Meetjesland) alle plastic verpakkingen aanbieden in de blauwe zak. Eerder waren IDM en Verko al gestart met de nieuwe blauwe zak, na een voorafgaand drie-jarig proefproject in samenwerking met de meer dan 20.000 inwoners in Aalter.
Vanaf juni mogen (bijna) alle plastic verpakkingen in de PMD zak

Door deze uitbreiding zullen meer dan 1 miljoen inwoners van Oost-Vlaanderen naast plastic flessen nu ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen gooien.

“Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval”, stelt Sara De Costervan Miwa. “Verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Een winst voor het milieu én de portemonnee dus. De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn.”

Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet.

“Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: De plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los in de nieuwe blauwe zak gegooid worden.”, klinkt het. “En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.”

Vanaf juni !

“De nieuwe blauwe zak en dus de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni”, weet De Coster. “Tot dan blijven de oude spelregels gelden: dus in mei nog géén botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de PMD-zak, want gegarandeerd een rode sticker… dus nog even geduld.”

Oude zakken blijven geldig

Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde.

Info: www.denieuweblauwezak.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *