Nieuwe plannen voor site van steenbakkerij

Grondverwerkingsbedrijf wil er nieuwe loods én belevingscentrum op zetten
STEENDORP / TEMSE – Er is een nieuwe wending in het dossier rond de site van de steenbakkerij in Steendorp. Grondwerkenbedrijf Vagaetrans wil er een grondverwerkingsbedrijf bouwen met daarnaast een kleine ambachtelijke steen- en pannenbakkerij. Het actiecomité ‘Steendorp Leefruimte’ betreurt intussen dat de omwonenden niet bij de plannen betrokken zijn.

Acht jaar na de sluiting van de Wienerberger-steenbakkerij komt er opnieuw beweging in de herbestemming van de site. Grondwerkenbedrijf Vagaetrans heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van een afvalverwerkend bedrijf mét een ambachtelijke steenbakkerij.

Sloop van huidige gebouwen

Milieuambtenaar Franky Eeckelaert die het dossier ontving, kan al de grote lijnen van de aanvraag schetsen. “Zo goed als alle bestaande gebouwen zouden gesloopt worden, en ook de bestaande verharding zou worden vervangen. Verder zijn er plannen voor de bouw van een opslagloods voor grondfracties, een tussentijdse opslagplaats voor klei-achtige bodem en een grondrecyclagecentrum voor vervuilde grond, met bijhorend labo en garage. Daarnaast zou er een belevingscentrum gebouwd worden in de vorm van een ambachtelijke steen- en pannenbakkerij als link met het verleden. De toegangsweg langs de Kapelstraat zou deels verlegd worden.”

Bij Vagaetrans wenste men niet dieper in te gaan op de aanvraag en verwees men naar het dossier, dat van vrijdag 25 januari tot 24 februari ingekeken kan worden op de milieudienst.

Tot 2017 was er nog sprake van een industrieterrein en 120 nieuwe woningen op de site. Daarvoor moest de bestemming van het gebied gewijzigd worden via een ruimtelijk uitvoeringsplan, maar dat werd geschrapt na protest van actiecomité ‘Steendorp Leefruimte’. Het actiecomité wil eerst grondig het dossier bekijken alvorens te reageren, maar betreurt dat de beloofde inspraak in de herbestemming van het gebied uitblijft.

De plannen worden volgende week donderdag 31 januari toegelicht op een informatievergadering om 20 uur in zaal De Mosterdpot.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Een nieuwe wending in de plannen voor de steenbakkerijsite in Steendorp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *