Vogelvereniging De Sneeuwgors kijkt met vertrouwen naar de toekomst

TEMSE – Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van ornitologische vereniging De Sneeuwgors werden bestuur en leden door burgemeester en enkele schepenen  ontvangen op het gemeentehuis.

Binnen de vereniging heeft Wilfried Pauwels al een hele weg afgelegd. Hij is drie jaar voorzitter van de club, 22 jaar bestuurslid en 55 jaar lid van de vogelvereniging.

Vogeltentoonstelling
“Ik ben inderdaad als klein manneke lid geworden van de Sneeuwgors”, stelt Pauwels. “Onze leden zijn vooral natuurliefhebbers. Dat wordt soms wel eens verkeerd begrepen. Soms worden we wel eens aanzien als vogelvangers. Maar wij proberen enkel iets uitzonderlijk te kweken en daarmee aan tentoonstellingen deel te nemen. Dat is het plezante aan onze hobby.”

Jaarlijks organiseert de club een vogeltentoonstelling in de Leeuwerck.

“Dat is meestal half oktober”, klinkt het. “Vorig jaar organiseerden wij het provinciaal kampioenschap en dit jaar is het enkel een gewestelijke tentoonstelling.”

Om wat geld in het laatje te brengen organiseert de club jaarlijks zowat 14 activiteiten. Waaronder nu al voor het vierde jaar op rij de grote rommelmarkt in de Vroonhofwijk (vlakbij de begraafplaats van Temse red.) op tweede Pinksterdag.

Tegenkanting
“Daarnaast staan we jaarlijks op de Sleutelbraderij, organiseren we een quiz en is er ook ons teerfeest”, vertelt de voorzitter. “Er hangt trouwens een hele goede sfeer binnen onze club die je ver mag gaan zoeken. Ook op vergaderingen zijn er steeds heel veel leden aanwezig.”

De voorzitter is wel niet opgezet met de tegenkanting die de vogelclubs tegenwoordig te verwerken krijgen.

“Vooral op Europees niveau maar ook steeds meer hier in ons land gaan er stemmen op om dit soort verenigingen op te doeken. Een aantal mensen die zich natuurliefhebber noemen, vinden het niet meer kunnen dat vogels in kooien zitten en gepresenteerd worden op tentoonstellingen. Ik ben bijvoorbeeld ook een roofvogelliefhebber. Sinds enige tijd mogen roofvogels, door nieuwe regels, niet meer naar buiten komen en zelfs niet meer vliegen tijdens evenementen of vogelshows. Dit is onder meer al het geval in Antwerpen, Gent en dichterbij ook Sint-Niklaas. Tot hiertoe is er nog geen verbod in Temse maar in Sint-Niklaas is het wel al verboden. En erg frappant is dat de enige school waar men opleiding geeft voor valkeniers in Europa is in Sint-Niklaas.”

Vechten en opbouwen
De Sneeuwgors telt anno 2018 zowat 80 leden.

“Vroeger waren er gewestelijk 11 clubs, daarvan schieten er nog zowat vijf over waarvan er vier een tentoonstelling kunnen organiseren”, weet de voorzitter. “Ook omdat zo een expo organiseren veel geld kost. En vooral omdat er geen jongeren bijkomen. Gelukkig hebben we hier bij ons nogal wat jonge leden. Heel wat vogelverenigingen zijn financieel ‘op sterven na dood’. Als er geen volk meer komt, houdt het op. Maar wij vechten ertegen en bouwen terug op “.

Info: http://www.desneeuwgors.be/

De Sneeuwgors kijkt met vertrouwen de toekomst tegemoet

Een gedachte over “Vogelvereniging De Sneeuwgors kijkt met vertrouwen naar de toekomst”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *