Kinderen eten voortaan in de OCMW – Kidsresto voor één euro

TEMSE – Kinderen tot twaalf jaar die via de mutualiteit van een verhoogde tegemoetkoming genieten, kunnen voortaan op woensdag uit eten voor één euro. Het vroegere ziekenhuislabo in de Kouterstraat is hiervoor omgevormd tot een heus kinderrestaurant.

“De kinderen eten gezond en het is een ideale manier om mensen uit hun isolement te halen”

kidsresto-ocmw-2016_1
Guy Bonsecour, directeur Sociale Zaken (l) en OCMW voorzitter Werner Maerevoet (N-VA) bij de officiële opening van de Kidsresto

Geen frieten, wel gezonde voeding. Dat is wat op het bord komt in het Kidsresto. Vandaag, op de allereerste openingsdag, stond tomatensoep, gegrilde kip met duiveltjessaus, wortelschijfjes en aardappel, en een fruitsla op het menu. Kostprijs voor een kind tot twaalf jaar oud: één euro. Ouders met een omniostatuut betalen vier euro, andere ouders negen euro.

“Het initiatief is bedoeld voor gezinnen die een verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit krijgen. Het doel is dubbel. We willen de gezinnen een gezonde en betaalbare maaltijd aanbieden, die dagvers wordt bereid in de OCMW-keuken. En tegelijk is dit een manier om het hele gezin te ondersteunen. Het kinderrestaurant is een ideale manier om mensen samen te brengen en uit hun isolement te halen. Door elkaar te ontmoeten, kunnen ouders elkaar versterken. Wij zijn ook aanwezig en kunnen zorgen voor professionele begeleiding. Het is niet de bedoeling de ouders te zeggen wat ze moeten doen. We willen hen wel steunen in de zorg voor hun kind”, leggen OCMW-medewerkers Kim Cools en Irjen Rasschaert het opzet uit.

Het kinderrestaurant met de Engels klinkende naam Kidsresto bevindt zich in het OCMW-gebouw in de Kouterstraat. Het leegstaande, vroegere ziekenhuislabo is speciaal hiervoor omgevormd tot een echt kinderrestaurant, met een kleurrijke inkleding. Aanvankelijk was geopteerd voor een andere locatie, in het vlakbij gelegen ’t Achterpoortje. Daar eten momenteel echter al de senioren in het sociaal restaurant.

“Het leek ons niet aangewezen om de kinderen tussen de senioren te plaatsen. In het sociaal restaurant eten gemiddeld zo’n vijfenveertig senioren per dag”, weet Guy Bonsecour, directeur Sociale Zaken.

Als Kidsresto een succes wordt, komen er tijdens de vakantieperiodes verscheidene openingsdagen, maar voorlopig is het alleen open op woensdagnamiddag. En daar ligt meteen nog een reden waarom de kinderen niet in ’t Achterpoortje terechtkunnen. “Woensdag is namelijk de drukste dag in het sociaal restaurant, want dan staat er friet op het menu. En senioren komen liever hier frieten eten dan zelf de friteuse boven te halen”, aldus nog Guy Bonsecour. Dat zou het meteen voor de kinderen heel lastig maken, want zij eten gezond en wat ze dus nooit zullen krijgen zijn… frieten.

Bron: HN – GVA, GVV

kidsresto-ocmw-2016
Kim Cools en Irjen Rasschaert zullen de Kidsresto leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *