Boeren bezetten Scheldebrug en organiseren kampioenschap eiergooien

TEMSE – Een veertigtal boeren heeft vrijdagavond 2 februari de N16 ter hoogte van de Temsebrug bezet. Om de veiligheid te garanderen werd stapvoets verkeer in beide richtingen toegelaten over één rijstrook. Even werd alle verkeer stilgelegd voor een wedstrijdje eiergooien.

Op sociale media gonsde het vrijdag van de geruchten dat er een protest zou plaatsvinden op de Temsebrug over de Schelde. Zowel het verkeer in de richting van Sint-Niklaas als Mechelen zou daar hinder van ondervinden. De actie was initieel gepland om 16.30 uur. De boeren lieten echter even op zich wachten en arriveerde om 17 uur, in volle avondspits, aan de brug. Alle rijstroken waren een tijdlang versperd.

Korpschef ad interim Katty De Bruyn kon samen met een collega de boeren overtuigen
om na een tijd één rijstrook open te houden

Politiechef Katty De Bruyn, van de zone Kruibeke-Temse, kon samen met een collega op haar eerste dag als ‘korpschef ad interim’ samen met een collega de boeren overtuigen om over één rijstrook, in beide richtingen, stapvoets verkeer toe te staan. Ze wilde absoluut vermijden dat de file tot aan de E17 zou reiken. Dat zou zorgen voor levensgevaarlijke situaties met mogelijk ongevallen. De boeren gingen akkoord en positioneerden hun voertuigen om mondjesmaat verkeer door te laten.

“Wij willen zekerheid”

Enkelen konden de verleiding toch niet weerstaan om twee rijvakken in de richting van Mechelen even te blokkeren voor een wedstrijdje eierwerpen. Er werden markeringen aangebracht en iedereen, zelfs de toeschouwers, mochten een poging wagen. Het was echter van korte duur, want de politie legde de wedstrijd al snel stil. (lees verder onder de foto)

Het doel van het protest bleef echter klaar en duidelijk. “We willen net als alle collega’s een signaal geven aan de overheid dat het zo niet verder kan”, zegt Kathleen Heirbaut uit Temse. “We willen zekerheid voor de toekomst. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Als de boeren wegvallen, heeft dat een impact op een hele keten van fabrikanten, winkels, enzovoort”
Een lege Temsebrug is een unicum en dat bracht veel kijklustigen op de been.

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *