Wielerwereld nam afscheid van Jan Bogaert. “Koning van de Kermiskoersen was vooral koning van de eenvoud.”

TEMSE / SINT-NIKLAAS – Zo’n vijfhonderd wielervrienden, kennissen en familieleden namen donderdagvoormiddag in crematorium Heimolen in Sint-Niklaas afscheid van Jan Bogaert. De voormalige wielrenner overleed vorige week op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Ex-wielrenners en generatiegenoten zoals onder meer Etienne De Wilde en Marc Dierickx, maar ook zijn gewezen sportbestuurders zoals Polle De Baerdemaecker en Gaspard Van Peteghem (bij wie Jan Bogaert zijn laatste profjaar reed, red.) en uiteraard ook een ruime delegatie van het gemeentebestuur van Temse met ereburgemeester Luc De Ryck en huidig burgemeester Hugo Maes, waren aanwezig op de uitvaart. De dienst werd verzorgd door uitvaartzorg De Ruyte. Voorganger Sanny De Becker leidde het afscheid op passende wijze. (Lees verder onder de foto)

Australië

Via een livestream werd de uitvaart ook in Australië door vele wielervrienden van Bogaert gevolgd. Australië was zowat zijn tweede thuisland geworden. Jarenlang trok hij erheen om te gaan koersen, maar ook om er te genieten van de natuur, de ongereptheid van het land en uiteraard ook de ruime vriendenkring die hij er had opgebouwd.

“De koalabeertjes die je er voor mij steevast meebracht, heb ik nog allemaal”, vertelde zijn petekind Ann. “Je vele verhalen over dat land stimuleerden me om er later ook zelf naartoe te trekken. Nonkel Jan, want zo noemden we je allemaal: bedankt voor wie je was. Iedereen in onze familie zal je missen.”

Eenvoud

Maar in de vele getuigenissen kwam toch vooral de eenvoud van Jan Raket naar voor.

“Altijd stond je klaar om voor onze club in de bres te springen. Niets was je te veel. Je was altijd content. Vijanden had je niet. Je was onze kapitein, ons uithangbord, onze gids”, stelde voorzitter Herman Thierens van de Jan Bogaertvrienden.

“Duizenden kilometers fietste je op kop van ons peloton. In december nog reed je, ondanks je ziekte, nog 80 kilometer met ons mee. Doorbijten, karakter tonen en niet zeuren. Zo zullen we je herinneren. Onze Jan Bogaert Classic zal altijd een eerbetoon aan jou blijven, Jan. Voor ons ben je altijd een ster, ook al wou je dat zelf niet zijn.” (Lees verder onder de foto)


Ook radiomaker Ward Bogaert van VRT radio 1 leerde de Temsenaar kennen.

“Mijn vader heette ook Jan Bogaert, een simpele drukker uit Izegem. Ooit stak een van zijn vrienden een krantenkop in onze brievenbus: ‘Jan Bogaert kan het nog’. Een grap uiteraard. Maar eentje die me triggerde. Vele jaren later ben ik dan renner Jan gaan opzoeken. Wat een warme man. Iedereen noemde hem de koning van de kermiskoers. Maar hij was zoveel meer. Niet alleen als renner met ereplaatsen in grote klassiekers, maar vooral als mens. Jan Bogaert, de koning van de eenvoud.” (Bron + foto’s: HN/Ivan Elegeert)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *