Geen openbaar toiletplan voor de gemeente

Oppositieraadslid vroeg het lokaal bestuur werk te maken van zo’n plan

TEMSE – Na protest van de Kakdichters op de Wereld Toiletdag in het station van Temse bracht oppositieraadslid Alec Lamberts (Tesamen) het voorstel voor een Gemeentelijk Sanitair Plan op de gemeenteraad van Temse. Dit naar aanleiding van de maatschappelijke vraag naar én nood aan openbare toiletten in de gemeente.

“Het lijkt een banaal onderwerp, maar dat is het niet”, stelt Lamberts. “Elke mens gebruikt het toilet, dat staat vast. Het is tevens bewezen dat ontlasting ophouden ongezond is. Deze vraag gaat breder en wordt gesteld om de publieke ruimte, onze straten en pleinen, natuurgebieden en Schelde- en Durmedijken aangenaam, leefbaar en bezoekbaar te maken voor iedereen.

Positief verhaal

Dit in het bijzonder voor mensen met de ziekte van Crohn, Colitis, het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), vrouwen met hevige maandstonden en mensen in een rolstoel. Dat is geen luxe, dat is een noodzaak. Iedereen verdient mobiliteit, en een chronische blaas- of darmontsteking of darmontsteking of hevige maandstonden mogen dat niet in de weg staan.”

“oor Temse kan het een positief verhaal worden, zo kunnen we de voortrekker worden onder de Vlaamse gemeenten én van het Waasland”, klinkt het. “Entueel met een toeristisch beleid samen met Kruibeke, Sint-Niklaas en Waasmunster, gericht op het fietstoerisme langs de Scheldedijken”.

“In België bewijst provinciaal domein De Schorre dat publieke toiletten in het parkgebied mogelijk zijn”, doet het raadslid uit de doeken. “Daarnaast stel ik aan het Lokaal Bestuur Temse voor om de bestaande openbare toiletten meer kenbaar te maken met signalisatie en een online raadpleegbaar Toiletplan. Ik herinner u aan de toiletten op onze kerkhoven, in het oud gemeentehuis, in het AC De Zaat.”

Signalisatie publieke toiletten

“In natuurgebieden zijn toiletten trouwens ook mogelijk, dat bewijzen de Scandinavische landen, daar kan de gemeente opteren voor droogtoiletten met zaagsel. In de dorpen en het kleinstedelijk gebied Temse kan het bestuur kiezen voor impressionante architectuur, die openbaar sanitair kan combineren met andere functies, zoals een uitkijkpunt over de Schelde, een fietsuitleenpunt of een kranten- en- toiletshop (voor maandverband en dergelijke).

Niet enkel op de gemeenteraad van Temse werd de vraag voor een toiletplan gesteld.
Ook in Kruibeke werd de vraag naar publiek sanitair gesteld door een raadslid (van Samen voor Kruibeke), en in Sint-Niklaas stelde een raadslid een schriftelijke vraag aan het stadsbestuur.

Het lokaal bestuur wil echter niet ingaan op het het voorstel van een toiletplan maar wel voor signalisatie naar bestaande publieke toiletten.

Men wil wel toiletcontainers of toiletwagens gedurende de zomermaanden op strategische locaties langs de Schelde en Durme plaatsen. Het openstellen overdag (op woensdagen en in het weekend) en regelmatig onderhoud van de toiletten in het Natuurhuis te Steendorp. Het college te gelasten met een fysieke en digitale signalisatie van het bestaande publiek sanitair.

Toiletpas voor de horeca

“De gemeenteraad van Temse wilde zich dus niet engageren voor een Toiletplan, wel voor signalisatie naar de bestaande publieke toiletten én voor een toiletpas voor mensen met colitis/crohn/hevige menstruatie”, aldus Alec Lamberts. “Een toiletpas kan dan gebruikt worden om bij horeca het sanitair te gebruiken”, oppert Lamberts. “Ik ben tevreden dat de maatschappelijke nood na jaren wordt erkend, maar de burgemeester onthield zich bij de stemming. De meerderheid stemde als gebruikelijk tegen.”

“Maar ik ben ook geschrokken dat er niet wordt ingezet op een engagement voor de opening van de toiletten van het Palingshuis op de kaai, of voor het openen van het sanitair in het station of in het Natuurhuis. Dat is geen grote kost en vangt veel noden op, zeker in het station. Een toiletpas invoeren is zoveel als zeggen: we onderkennen het probleem, maar we gaan het halfslachtig of op sommige plekken zoals het station gewoon nog niet oplossen.”

In het station van Temse hebben onlangs twintig ‘Kakdichters’ actie gevoerd voor meer gratis en proper onderhouden openbare toiletten in ons land. (foto: HN/Yannick Joos)

3 gedachtes over “Geen openbaar toiletplan voor de gemeente”

  1. Gent is de enige plaats in België die aandacht besteed aan de sanitaire noden van mensen.
    Het gaat in de politiek alleen maar om goede initiatieven van opposities tegen te werken.

  2. Hondenweide en hondentoiletten zijn wel mogelijk. Als een mens een hond was waren er openbare toiletten. Of, zullen wij samen harder blaffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *