Op Stoapel herdacht alle overleden scheepsbouwers

Bestuur loopt op wolkjes door diverse initiatieven die (bijna) afgewerkt zijn

TEMSE – Aan het startpunt van het fonkelnieuwe Boelwerfparcours, op de site de Zaat, herdacht Erfgoedvereniging Op Stoapel de overleden scheepsbouwers. Dit met het neerleggen van een bloemenkrans en een minuut stilte.

“Elk jaar herdenken we alle overleden scheepsbouwers waar ook ter wereld en zeker ook deze door ongevallen op de scheepswerven en de asbestslachtoffers”, aldus voorzitter Eddy Van Grevelinghe.

Er werd een bloemenkrans neergelegd aan de start van het Boelwerfparcours

Op wolkjes

“Vorig jaar op hetzelfde moment zijn we gestart met het project Godetia”, klinkt het bij Van Grevelinghe. “Dit omdat heel wat collega’s, niet enkel hier, asbestkanker kregen door het werken op de schepen. Onwetend zowel als werknemer en als werkgever welk gevaar dit inhield. Velen zijn er aan gestorven. Gelukkig weten we nu dankzij bijdragen van Etwie, Stoff vzw en dokter Van Roelen dat er veel mogelijk is om de ziekte te bestrijden, zij het met wisselend succes.”

“Als bestuur van Op Stoapel lopen we trouwens al een tijdje op wolkjes”, vertelt de voorzitter. “De kraan blijft beschermd, ons Boelparcours wacht op de officiële inhuldiging, het klinknagelparcours is klaar en het blad van de schroef van het schip de Godetia krijgt binnenkort een mooie plaats in de gemeente”.

Er werd ook een gedicht gelezen geschreven door Eric Van Britsom

Meer foto’s herdenking, klik hier

Voorzitter Eddy Van Grevelinghe met burgemeester Hugo Maes, schepen van Erfgoed Lieve Truyman en bestuur en leden van Op Stoapel

Een gedachte over “Op Stoapel herdacht alle overleden scheepsbouwers”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *