Buren dienen bezwaren in tegen sloop van oude gebouwen: “Wij willen geen appartementen die het zicht op de Schelde blokkeren”

Gemeente is idee van oppositieraadslid om zichtcorridors te creëren bij nieuwbouwproject genegen

TEMSE/STEENDORP – Inwoners uit de Warandestraat in Steendorp dienden, net zoals raadslid Alec Lamberts (Tesamen), een bezwaar in tegen de aanvraag om twee woningen in de straat te slopen zonder dat men weet wat er later met de percelen zal gebeuren. Het oppositieraadslid bracht het punt ook op de gemeenteraad.

Een handvol bewoners kant zich tegen de sloop van twee aan elkaar leunende gebouwen omringd door een grasvlakte aan de Warandestraat in Steendorp. Al is het niet zozeer de sloop, waar ze een probleem mee hebben.

Visie voor het terrein

“Het belangrijkste punt is dat we niet weten wat er zou komen”, zegt oppositieraadslid Alec Lamberts van Tesamen, die mee een bezwaarschrift heeft ingediend. “Wij willen niet dat de gemeente een sloopvergunning aflevert wanneer die niet gekoppeld is aan een visie voor het terrein.”

Raadslid Alec Lamberts (Tesamen)

Volgens het openbaar onderzoek wordt het terrein ingezaaid met gras in afwachting van verdere ontwikkeling. Wat Lamberts wil weten is wat er met het terrein gebeurt?

“Als je mij laat doen misschien een ligweide? Tegen gewone eengezinswoningen kan je ook niet veel tegenin brengen, al is dat niet mijn voorkeur. Zolang er maar geen appartementen komen of alles wordt volgebouwd”, klinkt het. “Want dan heb je geen doorkijk meer naar de Schelde en is er geen lucht meer in de volgebouwde straat.” Het gemeentebestuur moet nog beslissen of de gebouwen gesloopt mogen worden.

Afwijking mogelijk

“Al van voor deze legislatuur is de eigenaar met een aantal plannen voor de site naar boven gekomen”, vertelde Wim Van Rossen (Open VLD), schepen van Ruimtelijke Ordening, op de gemeenteraad van April. “Daarin worden een aantal principes naar voor geschoven. In de eerste plaats is het een zone die bekend is als een Beperkt Plan van Aanleg (BPA) vwaar ook voorschriften voor gelden. En in theorie moet dat BPA gevolgd worden.”

“Maar omdat dat BPA ouder is ,dan 15 jaar zijn er een aantal afwijkingen mogelijk. Dat is wel geen recht van de aanvrager, maar is in niet juridische termen een ‘gunst’ van het gemeentebestuur. Er zijn wel dingen die niet voor afwijking in aanmerking komen. Zoals in groene gebieden en de wegenis is ook zo een domein waar geen afwijking mogelijk is. Wat die zone betreft is het zo dat als het BPA gevolgd zou worden is daar wel één en ander mogelijk.”

Leven in de brouwerij

“Wat we wel al op voorhand geformeerd hebben met de kandidaat-ontwikkelaar is de zone effectief niet volledig dicht te bouwen in één lange rechte lijn. Dit zou volgens het huidige BPA momenteel wel mogelijk zijn. Maar er tot nu toe zijn er nog geen plannen aan ons voorgelegd waar we volledig mee kunnen leven. Maar de ideëen van zichtcorridors en dat soort zaken zijn wij zeker genegen.”

“Wat we ook al hebben meegegeven aan de aanvrager. Hij is ook al met ideëen op de proppen gekomen om daar letterlijk leven in de brouwerij te brengen. Of het daar de geschikte locatie voor is moeten wij ten gepaste tijde bekijken. Zover zijn we zeker nog niet in dit dossier dat toch al zeker vijf jaar lopende is.”

De twee huisjes staan op een grote lap grond die uitkomt aan de Schelde, voor de rest omringd door vaak aaneengesloten bebouwing. (Foto’s: © Google Streetview en tns)

3 gedachtes over “Buren dienen bezwaren in tegen sloop van oude gebouwen: “Wij willen geen appartementen die het zicht op de Schelde blokkeren””

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *