Nieuw in Temse: Rondvaarten met een sloep. In alle luxe op de Schelde varen zonder vaarbewijs. Huur eens een sloep van Bavo en Elise

Enkele uren varen met vrienden of familie kan zelf of met schipper

TEMSE – Temse is een centrum van het Scheldetoerisme en het boottoerisme speelt daarbij een hoofdrol. Wie fietsen of wandelen naast de Schelde beu is, kan voortaan een sloep huren om óp de Schelde te varen. Temsenaren Bavo Schelfaut (41) en Elise Duerinckx (38) verhuren onder de naam Sloep-Rent twee luxueuze bootjes om de rivier te verkennen. Maar vaar er niet mee richting Antwerpen. “Want dat is te druk”.

Varen met een sloep betekent langzaam varen, rustig de tijd nemen om te kijken, zich te ontspannen en te genieten van al wat de oevers te bieden hebben: landschappen, fauna, flora, groen, gebouwen…

Velen kennen die rijkdom door het fietsen, maar vanop het water is het toch een heel andere beleving.
Binnen dat kader is de sloep een originele, ideale ontmoetingsplaats voor de meest uiteenlopende initiatieven: familiefeesten (communie, verjaardagen, jubilea…), romantische uitjes, natuurarrangementen (op zowel Schelde als Durme), teambuildings… En natuurlijk is een uitstap met de sloep gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de horeca, De Zaat, de bezienswaardigheden van Temse-centrum…

Zelf varen

Vergeet de gammele houten bootjes met roeispanen: de sloepen van Bavo en Elise beschikken over een motor, zachte kussens, overkapping en zelfs koeling voor een mogelijke picknick. Het koppel verhuurt in bijberoep twee luxesloepen: El Baralo tot twaalf personen en Ralou d’Or tot acht personen, al gaat die tweede pas in juni te water.

Vertrekken en aankomen gebeurt aan de steiger onder de Boelkraan in Temse. Desgewenst staan Bavo of Elise achter het stuur, maar mensen kunnen vooral ook zelf varen.

Bavo en Elise op de eerste sloep die men kan huren

Om te varen met de sloep heb je geen vaarbewijs nodig.

“Voor vertrek krijg je een korte vaarinstructie en maak je een tochtje om het varen onder de knie te krijgen”, vertelt het koppel. “Er kan ook beroep gedaan worden op een schipper, zodat alle aanwezigen zich kunnen laten rondvaren en volop genieten van de tocht, het landschap en het gezelschap. Wie dat wenst, kan ook een drankenpakket en foodbox reserveren.”

Sloep-Rent biedt arrangementen aan, zoals een gegidste rondvaart met focus op de natuur onderweg, maar met vrienden, collega’s of familie gewoon rondvaren kan dus ook. Het koppel heeft in het najaar van 2021 het concept al eens getest met enkele verhuringen.

“Afhankelijk van onder meer de duurtijd en stroming beslissen we samen met de mensen over de route”, leggen Bavo en Elise uit. “Richting Antwerpen gaat niet, dat is te druk op het water en het is een minder mooie route. De meeste mensen varen de Schelde af tot Sint-Amands, sommigen tot Baasrode. De Durme opvaren gaat enkel wanneer wij sturen, want dat is nogal ondiep.”

Suezkanaal

Bavo en Elise werken respectievelijk in de onderwijs- en vastgoedwereld en hebben professioneel dus weinig met water. In hun vrije tijd is dat wel anders, zegt Bavo.

“Wij zoeken al heel lang het water op wanneer we op vakantie gaan. We maken er geen vaarvakanties van, maar als we ergens een boot kunnen huren, gaan we het niet laten. Tijdens corona hebben we veel gewandeld en gefietst, en op een dag bedachten we ons dat we ook iets op het water wilden doen.” Zo is het idee ontstaan om andere mensen het vaarplezier te laten ontdekken, al heeft een veel grotere boot even roet in het eten gestrooid.

“Oorspronkelijk wilden we vorige zomer al beginnen, maar het vastgelopen schip in het Suezkanaal heeft er voor gezorgd dat onze boot te laat geleverd werd. Daarom gaan we dit seizoen pas van start.”

Een sloep huren kan van april tot september, voor drie of vier uur, prijzen variëren van 130 tot 250 euro. Bij slecht weer kan je kosteloos een nieuwe datum vastleggen.

De vertrekplaats is aan steiger 4 van de jachthaven van de Koninklijke Temse Watersport Vereniging, gelegen onder de torenkraan van de Boelwerf. “Die plaats hebben we speciaal uitgekozen omdat klanten dan makkelijk weten waar ze moeten zijn.”

Info: www.sloep-rent.be

Bavo en Elise samen met burgemeester Luc De Ryck, Jacques Van Brussel, voorzitter van de Temse Watersport Vereniging samen met zijn echtgenote en een delegatie van Toerisme Temse

3 gedachtes over “Nieuw in Temse: Rondvaarten met een sloep. In alle luxe op de Schelde varen zonder vaarbewijs. Huur eens een sloep van Bavo en Elise”

  1. Proficiat.ik vind het een geweldige idee ik huur ook overal waar ik de kans heb een boot.we gaan elkaar nog zien.alvast veel geluk. Grt Marcel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *