Oproep: Interessant materiaal gezocht voor expo over gebouw Temsica op de Wilfordkaai

Tentoonstelling maakt deel uit van het officiële programma van Open Monumentendag Vlaanderen

TEMSE – In 2022 is het precies honderd jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd van het gebouw Temsica op de WilfordKaai. Om het eeuwfeest en de rijke geschiedenis van dit gebouw te vieren bereidt Wim Van Stappen momenteel een tentoonstelling voor met als thema ‘100 jaar Temsica’. Daarvoor is hij op zoek naar materiaal dat kan uitgestald worden tijdens de expo.

Het gebouw is sinds eind 2012 vastgesteld als bouwkundig erfgoed door Agentschap Onroerend Erfgoed. Het was jarenlang bekend als Café-restaurant Temsica, ingeplant op straathoek met Consciencestraat, volgens gevelopschrift gekend als “NV TEMSICA” van 1922.

Het werd gebouwd als verenigingsgebouw van ‘De Katholieke Burgerskring’ in opdracht van de Naamloze Maatschappij Temsica, naar een ontwerp van architect Hendrik Buytaert. Toelating tot bouwen werd in december 1922 verleend door het toenmalige schepencollege. Het werd opgericht op gronden die gewonnen werden na de demping van het molenwater bij de watermolen tussen 1908 en 1911.

Jarenlang gingen er geruchten dat het unieke gebouw plaats zou moeten maken voor een nieuwbouw. Vorig jaar onthulde burgemeester Luc De Ryck echter dat het gemeentebestuur wil dat het gebouw bewaard blijft.

Zoektocht naar interessant materiaal

“De expo zal plaats hebben in het gebouw zelf, nu Bar Coupé, tijdens het weekend van Open Monumentendag op 11 september 2022”, stelt Wim. “De tentoonstelling loopt in samenwerking met het gemeentebestuur van Temse en zal deel uitmaken van het officiële programma van Open Monumentendag Vlaanderen dat dit jaar ‘Duurzaamheid’ als thema meekrijgt.”

“Inhoudelijk mik ik op drie thema’s: de architectonische waarde van het gebouw, de bestemming van het gebouw en zijn uitbaters en tenslotte het rijke verenigingsleven dat er zich al die tijd afspeelde “, klinkt het. “Momenteel ben ik op zoek naar interessant materiaal dat kan uitgestald worden zoals oude foto’s, waardevolle documenten, vlaggen, merkwaardige artefacten, krantenknipsels en dergelijke meer van de voormalige uitbaters en de verenigingen die er jarenlang hun vaste stek hadden.”

“Ook getuigenverhalen of anekdotes die verband houden met Temsica zijn meer dan welkom. Wie bereid is om relevant materiaal ter beschikking te stellen voor deze boeiende tentoonstelling, neemt best contact op met Wim Van Stappen dit via: wim.van.stappen@telenet.be, 0496 65 69 45.

Klik hier voor erfgoedinfo over het gebouw

Het gebouw als De Burgerkring anno 1922
Het gebouw is anno 2022 bekend als restaurant Bar Coupé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *