Geld voor Oegandees project van Marijke valt niet bij iedereen in goede aarde: “Waarom deze vereniging wel en andere niet?”

Bevoegde schepen wil volgend jaar transparanter systeem uitwerken

TEMSE – De gemeente Temse zal 3.500 euro geven aan de vzw van Marijke Roels uit Temse, die emmers met waterfilters wil kopen voor mensen in Oeganda. Oppositiepartijen vragen zich af waarom die vereniging wel en andere geen steun krijgen. Schepen Vermeulen belooft voor volgend jaar een transparanter systeem uit te werken.

Malaika4WC vzw, waarbij WC staat voor Women & Children (vrouwen en kinderen, nvdr), zet zich in voor kwetsbare vrouwen en kinderen in Kampala, Oeganda.

“Een van de projecten is in drinkbaar water voorzien voor zowat 2.000 mensen en zestien scholen”, zegt bezielster Marijke Roels uit Temse. Zij organiseert reeds enkele jaren snit- en naadworkshops in Kampala, waar ze kwetsbare vrouwen leert naaien, breien en haken. De vrouwen en meisjes die bij haar les volgden, noemen haar Malaika, wat uiteindelijk ook de naam van de vzw is geworden.

Marijke Roels organiseert al enkele jaren snit – en naadwerkshops in Kampala

“Het project omvat de aankoop van emmers met een filter die 99,9 procent van alle vervuiling en bacteriën filtert. Onderaan zit een kraantje zodat je zuiver water kunt drinken.

“De filters worden in Oeganda gemaakt en bestaan uit een kunststof emmer waarin een keramische pot zit die het water filtert”, klinkt het. “Wat dit project duurzaam maakt, is dat men enkel de eerste filter schenkt, en met de mensen een spaarplan opzet zodat ze elke 5 jaar zelf hun filter kunnen vervangen.”

“Op deze manier worden mensen op een duurzame manier verder geholpen in de strijd tegen armoede.Een goede en betaalbare oplossing.” De vzw zamelt daarvoor geld in door onder meer zelfgemaakte spullen te verkopen.”

Malaika4WC bestaat nog maar sinds 2020. “Enkele jaren geleden heb ik contact gelegd met burgemeester Luc De Ryck en schepen Patrick Vermeulen. Zij vertelden dat de gemeente nog geen duurzaam systeem heeft om steun te geven, maar ze zouden mij op de hoogte houden”, stelt Marijke.

Niet willekeurig

Het gemeentebestuur hield woord: schepen voor Sociale Zaken Vermeulen (Open VLD) vroeg aan de gemeenteraad van maandag 30 november 3.500 euro voor de aankoop van honderd emmers. Bij de oppositiepartijen Groen en Tesamen was er veel sympathie voor het project, maar niet voor de manier waarop de gemeente het geld geeft.

“Er is nu toevallig een vraag gekomen van Malaika, maar ik kan mij voorstellen dat er misschien nog tien andere verenigingen zijn met een noord-zuidwerking”, aldus Raf Cathoor (Groen). “Ik zou toch graag zien dat er in de toekomst niet willekeurig geld wordt gegeven maar dat het gemeentebestuur een oproep doet aan iedereen en de steun geeft via een verdeelsleutel of na een overlegvergadering.”

Vliegtuigkosten

“We gaan dat zeker overwegen”, aldus schepen Vermeulen. “Het is inderdaad geen slecht idee om bijvoorbeeld via het informatieblad andere verenigingen de kans te geven een toelage te vragen.” Hij verdedigt wel de vzw van Marijke Roels. “Dat is geen ondoorzichtige organisatie”, aldus de schepen. “Zij doet ook veel moeite om geld binnen te brengen en betaalt bijvoorbeeld zelfs de vliegtuigkosten van de vereniging.”

De gemeente heeft voor zulke projecten jaarlijks 5.000 euro veil. Naast het geld voor Malaika4WC gaat dus ook nog 1.500 euro naar Amnesty International, Fairtrade en de Wereldwinkel. Alle partijen stemden uiteindelijk voor de 3.500 euro voor de vzw van Marijke Roels, alleen de fractie Tesamen onthield zich en stelde voor om een reglement op te stellen en het geld te verdelen onder de drie andere goede doelen.

Bedrijven of particulieren die het project willen steunen kunnen kan voor meer info terecht op deze site: https://malaika4wc.be

Marijke (links) ging al enkele jaren geleden naar de gemeente met de vraag voor steun. Schepen Vermeulen (rechts) bracht in september nog een bezoekje aan haar standje op de Faire Markt van Temse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *