Agentschap voor Natuur en Bos lanceert de campagne ‘Honden aan de leiband’

Temse steunt campagne met sensibiliseringsborden en een burgerbevraging.

TEMSE – Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceert de campagne ‘Honden aan de leiband’ en ook Temse steunt deze campagne met o.a. sensibiliseringsborden en een burgerbevraging.

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond uit wandelen te nemen. Niets is leuker dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel het baasje als de hond in een optimale conditie.

Bossen en natuurgebieden

Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband. Deze zomer start Temse met een burgerbevraging naar de behoeften naar bijkomende hondenloopweides.

Op een tiental locaties in Temse zijn er sensibiliseringsborden geplaatst, waarop duidelijk is gemaakt waarom honden in bossen en natuurgebieden aan de leiband moeten. Dit is misschien niet altijd even prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

In onze hondenloopweide ter hoogte van de Fonteinstraat kunnen honden naar hartenlust vrijuit lopen en ravotten zonder leiband.

Waarom moeten honden aan de leiband?

– Om de natuur te beschermen
– Uit respect voor de bezoekers
– Om je hond te beschermen

Burgerbevraging

Deze zomer start Temse met een burgerbevraging via haar participatieplatform ‘Temse spreekt’ (https://temsespreekt.be) om te peilen naar de behoeften naar bijkomende hondenloopweides. De bevraging zal later gecommuniceerd worden via sociale media en andere communicatiekanalen.
In een tweede fase gaat de gemeente dan op zoek naar een geschikt grondgebied voor een  hondenloopweide.

Boetes mogelijk

Loopt een hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur, boswachter of de handhavingsambtenaar een verslag of proces-verbaal opstellen, met een boete tot gevolg. Deze bedraagt 80 euro en kan stijgen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade e.d.m.
Voor wie buiten een bos of natuurreservaat wandelt met zijn/haar, bepaalt het politiereglement van de gemeente of de hond aan de leiband moet of niet.

BOBBY-campagne

Het Agentschap voor Natuur en Bos houdt deze zomer een BOBBY-campagne in onze natuurgebieden (cf. BOB-campagne tijdens eindejaar). In bepaalde regio’s zal er dus extra gecontroleerd worden op loslopende honden!

Tips om je hond aangelijnd uit te laten

Sommige mensen denken dat hun hond enkel voldoende lichaamsbeweging en stimulans krijgt, wanneer hij kan loslopen. Niets is minder waar. Door actief met je hond bezig te zijn tijdens de wandeling, krijgt hij veel meer voldoening. Laat hem eens wat snuffelen en volg zijn ritme, zit niet op je gsm te tokkelen maar doe samen actief een paar oefeningen: je hond zal er mentaal en fysiek beter van worden.

INFO
https://www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband
dierenwelzijn@temse.be

Schepen van Dierenwelzijn Tineke Van Britsom (N-VA) en schepen van Groen Hugo Maes (CD&V) bij de sensibiliseringsborden #hondaandeleiband in de polder van Tielrode.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *