Temse Trapt Fair met aandacht voor de ‘korte keten’

TEMSE – Voor de vierde keer organiseerde de Trekkersgroep ‘Temse FairTrade gemeente’ een fietstocht met bezoek aan ambachtelijke of ‘korte keten’ initiatieven in de gemeente.

“Lokaal, bio en fair trade is niet alleen de perfecte match maar ook een lekkere match”, stelt mede-organisator Els Vercouteren. “En dat zet de Trekkersgroep FairTradeGemeente van Temse ook graag in de kijker. Wij dragen niet alleen bij aan eerlijke en duurzame handel in het Zuiden maar ook in het Noorden. Boeren in het Noorden worden immers met gelijkaardige problemen tegenover de grote ketens geconfronteerd.

Tijdens het coronajaar 2020 en 2021 ontdekten veel Temsenaars de lokale hoevewinkels.

“Deze aandacht voor de Korte Keten vormde weliswaar één van de positieve keerzijden van Corona”, klinkt het. “Door het persoonlijke contact tussen producent en klant groeit op die manier een duurzaam wederzijds respect.”

Aangemoedigd door dit succes, plant de Trekkersgroep ook in 2021 een aantal activiteiten om dit in de kijker te zetten.

“Nu we weer terug buiten mogen komen, organiseerden we zaterdag voor de vierde keer een Fietstocht, onder de noemer: ‘Temse Trapt Fair’, volledig coronaproof en in de buitenlucht.”

“We bezochten vijf ecologische, ambachtelijke of ‘korte keten’ initiatieven in Temse en Tielrode. De proevertjes ter plaatse vormden bewijs van die lekkere match.”

Van aan de Wereldwinkel ging het richting Tielrode waar men een alpacaboerderij bezocht. Daar wordt de mest van de dieren verwerkt tot biologische meststof. ‘Managers’ Amélie en Aliné gaven het gouden poeder de naam Alpacaca.

Ook het Monestarium De Goede Herder op Cauwerburg. stond op het programma. Daar wonen vier monniken/monialen die op een niet concurrentiële manier in hun levensonderhoud voorzien.

Daarna fietste men naar de Zoetie aan de Krijgsbaan en de Vleeshoeve op Hollebeek om tenslotte te eindigen bij Gelateria Luca in de Eeckhoutdriesstraat. Daar produceert men ijs naar Italiaans recept en houdt men eraan om met eerlijke produkten te werken.

“Met twee groepen van 25 fietsers was de tocht weer een groot succes”, zegt Monique Vermincksel van Oxfam Wereldwinkel. “Daarbij moesten we nog heel wat geintresseerden teleurstellen.”

Meer foto’s, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *