Expo ‘Natuur in Miniatuur’ van Marijke Meersman in de Plantentuin van Meise

TEMSE/MEISE – Na de vlinder op de gevel van het gemeentehuis aan de Markt kan men nu ook gelijkaardige vlinders spotten in de Plantentuin van Meise. Van 15 mei tot 22 november kan u daar terecht voor ‘Natuur in Miniatuur’. Een expo met kunstwerken, objecten en illustraties van de Temsese kunstenares Marijke Meersman. Naast de expo is er ook een kortfilm en een boek uitgegeven.

Marijke Meersman (56) geboren en getogen in Temse is vooral bekend als illustratrice. Ze maakte in haar carrière maar liefst 168 boekcovers en ook heel wat postzegels van Bpost zijn van haar hand.

Bij de uitgifte van de 100ste postzegelillustratie van de hand van Marijke Meersman, is het idee gerijpt een boek te wijden aan de botanische natuurillustraties die Marijke creëerde tijdens de twee jongste decennia. Deze miniatuurjuweeltjes zijn sinds 2005 te vinden op postzegels uitgegeven door Bpost.

De expo loopt tot 22 november

De expo is een wandeling met 20 wonderlijke opstellingen van Marijke Meersman in de tuin en het Kasteel. Haar botanische en postzegel-illustraties worden uitvergroot en in een conceptuele context geplaatst.

Het kunstzinnige van de geschilderde miniatuurjuweeltjes krijgen in Plantentuin van Meise een symbolische betekenis. Je hoeft er geen vergrootglas voor te gebruiken.

Expo in openlucht en het kasteel

In de Plantentuin kan je wandelen van het ene naar het andere geschilderde natuurwonder. Je kan je wandeling vervolgen in het kasteel, een historische burcht uit de 12e eeuw. In de linkertoren van het kasteel is de ingang van de binnen-expo. In het kasteel ontdek je een getekende planten- en bloemenweelde. Je maakt er kennis de botanische illustraties die Marijke Meersman heeft gemaakt. Het is verrassend welke kunstzinnige waarde er achter elke postzegel schuil gaat. Zo heeft iedereen er ook wel eens één in huis. De stap naar de wetenschap is bovendien niet zo groot. Voor de illustraties kon Marijke Meersman beroep doen op de expertise van wetenschappelijke medewerkers.

Kortfilm

Een kortfilm vormt een fijn pauzemoment in de tentoonstelling. Die werd speciaal voor deze kunsthappening gemaakt. Het is een venster op het leven en werk van Marijke Meersman. Het scenario van de film is van de hand van Lies Martens.

Boek

Het boek met als titel ‘Natuur in Miniatuur’ brengt verschillende werelden samen: kunst, natuur, wetenschap, geschiedenis én filatelie. Het is een ode aan de botanische kunst, de tekenkunst, de miniatuurkunst en de natuur.

Het boek maakt een symbiose van het rijke verleden van de natuurillustraties en het werk van Marijke Meersman. Wonderlijke weetjes over planten, dieren, vruchten, bloemen en insecten sluiten mooi aan bij de 100 verfijnde natuurillustraties.

De expo werd officieel geopend in het bijzijn van Vlaams minister onroerend erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). Er was ook een uitgebreide delegatie van het gemeentebestuur van Temse aanwezig met burgemeester Luc De Ryck en enkele schepenen. Aan de expo werkten ook de Temsese bedrijven LVP Engineering en Mastervoice mee.

De kunsthappening ‘Natuur in miniatuur’ loopt van 15 mei tot 22 november in de Plantentuin van Meise. Kaarten voor de expo zijn ook via de toeristische dienst van Temse te verkrijgen.

Meer foto’s van de officiële opening, klik hier 

Naast de vlinder – de Koninginnepage –  kan men nog 20 andere wonderlijke opstellingen van Marijke Meersman spotten in de Plantentuin van Meise.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *