Huurwoningen moeten aan minimale kwaliteitsnormen voldoen

TEMSE – Sinds begin april is een conformiteitsattest verplicht voor bepaalde huurhuizen en -appartementen in Temse.

Via dat attest weet de huurder dat de woning voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode. Onderwerpen als vochtproblemen, rookmelders en isolatie komen aan bod. Bij gebreken kan de huurder aan de vrederechter om een herstel of een ontbinding van de huurovereenkomst vragen.

Het attest wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen. Sinds 1 april geldt het in het oude dorpscentrum, zijnde de Kasteelstraat, Scheldestraat, Boodtsstraat en Philemon Haumanstraat.

De komende jaren wordt dat uitgebreid tot in 2027 in alle huurwoning de verplichting geldt. Verhuurders kunnen het attest krijgen door een conformiteitsonderzoek aan te vragen bij Woonwijzer Waasland. Een controleur voert dan een inspectie uit. De controle en een mogelijke hercontrole bij problemen zijn gratis, vanaf de tweede hercontrole moet men betalen.

De gemeente voerde het attest in omdat Temse veel oudere huurwoningen telt, niet altijd in even goede staat. Zowat 33 procent van de inwoners is huurder.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *