Groot deel van Temse centrum wordt Blauwe zone, Kasteelstraat krijgt slimme parkeerplaatsen

Binnenkort grote informatiecampagne om inwoners wegwijs te maken over nieuwe parkeerregime

TEMSE – Vanaf 1 april wordt het nieuwe parkeerbeleid in Temse uitgerold. Zo zullen bewoners van het centrum  een bewonerskaart kunnen aanvragen. In de Kasteelstraat komen er vier slimme parkeerplaatsen, zogenaamde ‘Koop & Ga’ plaatsen.

“Het traject van dit nieuwe parkeerbeleid kent een hele voorgeschiedenis”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) “Tijdens de vorige legislatuur in 2019 hielden wij het parkeerbeleid in de gemeente tegen de lamp. En deden wij een onderzoek samen met een studiebureau waarbij op verschillende dagen en elk uur van de dag tellingen hielden in het centrum van Temse. Daarbij gingen we breder dan enkel het parkeerbeleid om de pijnpunten tegen het licht te houden in verband met de parkeeroverlast.”

Informatiecampagne

“Vorig jaar in februari werd dan het nieuwe mobiliteitsplan goedgekeurd en de resultaten van het parkeeronderzoek werden daar in opgenomen. Dit omdat het parkeerluik een belangrijk onderdeel is van het mobiliteitsplan”, klinkt het. “In dit nieuwe parkeerbeleid is ook info opgenomen die we kregen van inwoners, zorgverstekkers en handelaars en hebben we getracht om met zoveel mogelijk vragen en verzuchtingen rekening te houden.”

En nu is de gemeente, in samenwerking met parkeerbedrijf Indigo, actief bezig met de uitrol van het nieuwe parkeerplan dat van start gaat op 1 april.

“Het wordt een hele ommezwaai voor de bewoners in het centrum”, vertelt Truyman. Daarom starten we heel binnenkort met een grote infocampagne om de inwoners wegwijs te maken.

“Het grootste deel van het betalend parkeren verdwijnt en wordt omgevormd tot Blauwe Zone waar men 2 uur kan parkeren met de parkeerschijf. Enkel in het winkellint, de zogenaamde Gele Zone, Pastoor Boelstraat, Kouterstraat en August Wautersstraat zal men nog moeten betalen. Deeltjes van de Vrijheidstraat, Clement D’hoogelaan en Gasthuisstraat vallen ook in deze zone. Dit werd beslist in overleg met de lokale afdeling van Unizo, zo zullen er geen langparkeerders de plaatsen bezet houden en is er meer circulatie voor de klanten van de handelszaken.” Het eerste half uur is gratis. Dat is een kwartier langer dan tot nog toe. Daarna betaalt men 1 euro per uur.

Bewonerskaarten

Een andere grote nieuwigheid is dat bewoners in het centrum voortaan een bewonerskaart kunnen aanschaffen. Daarmee kan men gratis parkeren in de Blauwe zone A of B, naar gelang in welke straat men woont.

“Per adres is er één gratis kaart, de tweede kost 150 euro”, aldus de schepen. “Het parkeerbedrijf Indigo, waar de kaarten aangevraagd kunnen worden, werkt met digitale bewonerskaarten. Men kan die aanvragen via hun website. Men zal dus geen papier achter de voorruit moeten kleven. De parkeerwachters kunnen alle digitale bewonerskaarten raadplegen via de toestellen waarmee zij ter plaatse controleren. Als je toch een fysieke bewonerskaart wenst, kan je deze aanvragen bij het parkeerbedrijf.”

Zorgverstrekkers kunnen een speciale kaart aanvragen waarmee ze gratis mogen parkeren in een betaalzone.”

Ook de bewoners uit gele zone kunnen een bewonerskaart aanvragen waarmee ze mogen parkeren in de blauwe zone.

Koop & Ga parkeerplaatsen

“Er komen nieuwe betaalautomaten waar men de nummerplaat moet invoeren”, stelt Truyman. “Betalen kan met de bankkaart of met muntstukken. Het is ook mogelijk om te betalen per sms of via de app maar dan is het wel opletten.

“Een gratis ticket kan men namelijk enkel verkrijgen aan de automaat, legt Kristof Van Nesten van Indigo uit. “Aan de app of sms zijn namelijk altijd transactiekosten van de provider aan verbonden.”

“Nieuw in de Kasteelstraat zijn zogenaamde ‘Koop en Ga’- parkeerplaatsen.

“Die dienen om in de Blauwe Zone daar de parkeercirculatie voor de handelaars te verbeteren”, stelt Lieve Truyman. “Op deze speciale plaatsen, tussen de Priester Poppestraat en de Veerstraat, mag men maximaal dertig minuten gratis parkeren, dus zonder schijf of ticket. De controle hierop gebeurt met sensoren in het wegdek. Als een auto te lang blijft staan, krijgen de parkeerwachters een melding binnen.”
Volgens Indigo, dat de slimme parkeerplaatsen ook al in enkele andere steden en gemeenten lanceerde, is de gemiddelde parkeertijd 20 minuten.

Uniforme tarieven

Vanaf april komt er ook wat meer uniformiteit in het parkeerbeleid. Zo gaat men de slagbomen op de betaalparkings van de Wilfordkaai verwijderen en komen daar dezelfde automaten en zal men hetzelfde tarief hanteren als in de gele zone.

“De toegestane parkeertijd zal hier wel langer zijn dan twee uur”, stelt Truyman. “Het laat gebruikers toe om bijvoorbeeld op restaurant te gaan.” Ook de toekomstige ondergrondse parking op de ISA-site en de zorgcampus zullen aan hetzelfde tarief worden uitgebaat.

Voor wie liever niet betaalt om te parkeren zijn er meerdere alternatieven.

“Er zijn meerdere randparkings op slechts 200 tot 300 meter van het centrum”, legt de schepen uit. “Volgende week start trouwens ook de aanleg van de nieuwe parking aan de Rik De Rycklaan met 76 plaatsen. Ook de parking aan het politiekantoor is gratis. Enkel ter hoogte van AC De Zaat is er een blauwe zone. Deze dienen voor de bezoekers van het Administratief Centrum. Daar mag men ook niet met bewonerskaarten parkeren.

In april krijgen overtreders één van deze flyers onder de ruitenwisser

Het nieuwe parkeerbeleid gaat in voege op 1 april, maar de eerste maand worden nog geen retributies gegeven. Wie geen schijf legt of parkeerticket koopt, betaalt normaal gezien een retributie van 30 euro. In april krijgen overtreders echter enkel een flyer onder de ruitenwisser waarop de nieuwe regels vermeld staan.

Mobiliteitsambtenaar Tonny Schelfhout en schepen Lieve Truyman met Kristof Van Nesten en Delphine Janssens van Indigo in de Kasteelstraat waar de speciale ‘Koop & Ga’ parkeerplaatsen komen.

 

Vanaf 1 april wordt een groot deel van het centrum Blauwe Zone, enkel in de Gele zone moet men nog betalen

 

De betaalparkings (rood) bevinden zich aan de Wilfordkaai en later ook aan de zorgcampus en de voormalige site van ISA. (Groen) staat voor de gratis randparkings
In de Blauwe Zone in de Kasteelstraat komen vier ‘Koop & Ga’ plaatsen

2 gedachtes over “Groot deel van Temse centrum wordt Blauwe zone, Kasteelstraat krijgt slimme parkeerplaatsen”

  1. ik vind mij benadeeld tegenover die wel een garage hebben
    dat is discriminerend ik moet parkeren in een blauwe zone maar er staat geen blauwbord waar dat opstaat

  2. desnoods ga ik naar het hoog gerecht hof
    ge kunt mij steeds bereiken op het nummer 03/7714521
    met dank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *