Nieuw: Heilige Amelberga-strip in twee luxe-versies

TEMSE – Nieuw op de stripmarkt: twee verschillende luxe-edities van het beeldverhaal ‘Het relaas over de vlucht en de wonderen van de heilige AMELBERGA’, een uitgave van BIOGRA (= Raoul De Graeve), scenario en tekeningen: Luk Martens.
De cover van de strip

In de stripgeschiedenis zijn er heel wat biografieën verwerkt tot beeldverhaal, ook van heiligen. Al meerdere jaren rijpte bij Raoul De Graeve, voorzitter van de Culturele Vereniging Spirit, de gedachte om een strip uit te brengen over de beschermheilige van Temse: de H. Amelberga. Aanvankelijk dacht hij als scenarist-tekenaar aan Marc Verhaegen (ex-Suske en Wiske), die al verscheidene biografische strips had getekend. Toen hij kennis maakte met met illustrator-striptekenaar Luk Martens (Sint-Niklaas), veranderde hij van mening.

Spirit gaf twee strips van Luk Martens uit: Fretalop, over de draak die Temse teisterde in de 14de eeuw, en Verminkte Vleugels, het leven van de IJzerhelden de gebroeders Edward en Frans Van Raemdonck. Luk was telkens scenarist-tekenaar. De resultaten overtuigden Raoul De Graeve dermate, dat hij de opdracht voor de Amelbergstrip aan hem toevertrouwde. De strip is Raouls eigen uitgave (uitgeverij BIOGRA). Zoals hij in zijn voorwoord schrijft: Het patrimonium van Temse is weer een ‘relikwie’ rijker.

Het album heeft groot formaat, is in kleur en telt 64 bladzijden, inclusief het voorwoord van Raoul De Graeve, 4 geïllustreerde pagina’s over de H. Amelberga en een nawoord van de tekenaar-scenarist. Het wordt uitgebracht op een beperkte oplage in 2 luxeversies: 150 hard covers-in-kleur (prijs: 50 euro), 80 fluwelen covers met gouddruk (80 euro) en 10 auteursexemplaren.
Info en bestelling: Raoul De Graeve via lut.com@me.com

Heilige Amelberga

Een fragment uit de strip

Het beeldverhaal van Luk Martens is gebaseerd op de klassieke Amelbergalegende, zoals beschreven in het ‘standaardwerk’ over de heilige van E.H. Petrus de Roo (uit 1872).
De Heilige Amelberga (Rodange, Groothertogdom Luxemburg, geboortejaar onbekend – Temse 772) wordt al 1.250 jaar vereerd in Temse. Volgens de legende stak zij de Schelde over op de rug van een steur om te ontkomen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. Zij overleed in Temse op 10 juli 772 en werd begraven in de door haar opgerichte kapel, waaruit later de dekenale kerk groeide.

De H. Amelberga (op de steur) is een dankbaar onderwerp gebleken voor tal van kunstenaars. Het hoogtepunt is de preekstoel in de dekenale kerk van Temse, een magistraal beeldhouwwerk van Adrianus Nijs. In de kerk heeft de heilige een praalgraf. Eeuwenlang werd haar naam gegeven aan talloze meisjes. In Temse zijn ook een straat en een school naar haar genoemd.

De H. Amelberga werd/wordt ook vereerd in andere gemeenten die van betekenis zijn geweest in haar leven: Mater (Oudenaarde), Rodange, Bossuit (Avelgem), Zandhoven, Wechelderzande (Lille), Tienen en Vilvoorde.

Het hoogtepunt van de H. Amelbergaverering is de ‘wegom’, voetbedevaart van 22 km langsheen de grenzen van de oude parochie Temsche (met 9 kapelletjes), waarvan de oorsprong teruggaat tot de 11de eeuw. Ook nu nog wordt de wegom jaarlijks driemaal gegaan. De organisatie berust bij de Sint-Amelberagilde, die ruim 400 leden telt.

2020 moest in Temse een H. Amelbergajaar worden n.a.v. de 1.250ste verjaardag van haar aankomst in Temse en de stichting van de kerk. Tal van initiatieven werden uitgewerkt. Ingevolge corona werd het hele programma verschoven naar 2021.

H. Amelbergabeeld van Karel Aubroeck in het Vlietpark aan de Scheldebrug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *