Eerste deel renovatie Gemeentemuseum afgewerkt

TEMSE – De renovatie van het Gemeentemuseum in de Kasteelstraat vormt één van de hoogtepunten van het beleid in de lopende legislatuur. De renovatie gebeurt in twee fases: het gelijkvloers (onthaalbalie) en de eerste verdieping (wisseltentoonstellingen) resp. de vaste expo ‘Temse aan de Schelde’ op de tweede verdieping.

De eerste fase, die liep van januari tot en met september, is achter de rug.

Fotokring ‘Fotofun’ (Hamme) o.l.v. Annie De Paepe genoot de eer als eerste in het vernieuwde museum te exposeren. De tentoonstelling kende grote belangstelling.

Volgend weekend opent de tweede expo (fotografie): ‘Clubsalon Variaties 11’, een organisatie van de Postzegel- en Erfgoedkring Temse.
De wisseltentoonstellingen zijn net als vroeger elk weekend toegankelijk (zaterdag/zondag 14-18 u., zondag ook 10-12 u.). Uiteraard zijn de bezoekers verplicht zich aan de coronarichtlijnen te houden. In coronatijden vinden geen vernissages plaats.

Intussen wordt volop werk gemaakt van de vernieuwing van de vaste expo ‘Temse aan de Schelde’ op de tweede verdieping. Het wordt een geheel nieuwe tentoonstelling, naar vorm en inhoud. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inhoud, daarna begint de vormgeving. De opening is voorzien in de loop van 2021.

Burgemeester Luc De Ryck:

“Het Gemeentemuseum speelt een belangrijke rol in Temses culturele leven. Sinds de ingebruikname van het museumgebouw Kasteelstraat 16 op 18 november 1983, hebben er niet minder dan 448 tentoonstellingen plaatsgevonden en zijn 160.000 bezoekers genoteerd. De vernieuwing was een noodzaak. Ik steek graag een pluim op de hoed van onze museumfunctionaris, Elke Koppen, de draaischijf van de renovatie. Tegelijk breng ik hulde aan de gebouwenverantwoordelijke en het personeel van onze Technische Dienst: zij stonden grotendeels zelf in voor de renovatiewerken. Zij – en wij – halen er alle eer van.”

“De renovatie van de vaste expo ‘Temse aan de Schelde’ vormt een aparte uitdaging. De geschiedenis van Temse wordt geëvoceerd, gebruik makend van verschillende media: foto, film, illustraties allerhande, kunstwerken, objecten, kaarten… Een kamer voor wisseltentoonstellingen moet de bezoeker inspireren om ook de vaste expo geregeld te bezoeken. Zij zal ook gebruikt worden voor workshops, lezingen, filmvoorstellingen…”

Museumfunctionaris Elke Koppen en exposante Annie De Paepe, met de collegeleden die het renovatiedossier opvolgen: burgemeester Luc De Ryck en de schepenen Lieve Truyman en Hugo Maes.

Klik hier onder door voor de historiek van het Gemeentemuseum

Historiek Gemeentemuseum

Onder de naam ‘Museum van Temsche en de Schelde’ ging het Gemeentemuseum in volle oorlog (1942) van start op initiatief van schepen Jean Boeykens. Een pand op de Markt achter de kerk was de eerste locatie. In de loop der jaren diende meermaals van lokaal veranderd, en zelfs werkte de beheerraad verscheidene jaren zonder vaste stek. Daarin kwam verandering, toen de samenwerking beheerraad x Gemeentebestuur begin jaren ‘70 een vaste vorm kreeg, wat leidde tot de herbestemming van het gebouw Kasteelstraat 16: het werd een museum, met ruimte voor wisselexpo’s en een vaste tentoonstelling.

In de loop der jaren organiseerde de beheerraad een waaier aan activiteiten. Anno 2020 zijn de blikvangers: het Jaarboek, de zomertentoonstelling, de periodieke nieuwsbrief en de publicatie van geschiedkundige werken. Alles gebeurt in nauwe samenwerking met het Gemeentebestuur o.l.v. museumfunctionaris Elke Koppen, die de algemene leiding heeft inzake de organisatie van alle initiatieven. De drukst bijgewoonde tentoonstellingen in het Gemeentemuseum zijn ‘Ponton Temse’ van Jan Hoet, ‘Willy Vandersteen, 45 jaar striptekenaar’ en ‘Temse en de Schelde, van IJstijd tot Romeinen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *