Café Het Piratennest in Steendorp sluit definitief de deuren.

Uitbater Winnetou is het moe om alweer te moeten verhuizen

STEENDORP – Café Het Piratennest in Steendorp sluit begin volgend jaar de deuren. Het pand waar het café gevestigd is, in de Kapelstraat, wordt verkocht en zaakvoerder Winnetou Truyts gooit de handdoek in de ring.

In 2021 zou Winnetou zijn jubileum vieren van 30 jaar caféhouder van Het Piratennest. Hij is al die tijd de bezieler van Vriendenkring The Green Pirates

De vrienden van The Green Pirates verzamelen al wat met het leger te maken heeft: kledij, tenten, gereedschap, militaire voertuigen en nog veel meer. Het café is de vaste stek van de vereniging. In het interieur komt men ogen tekort om de vele decoratie, vlaggen, muurschilderingen, boeken en prullaria te ontdekken.

Wegkwijnen

“Zes jaar geleden moesten we voor de eerste keer verhuizen met onze kroeg”, vertelt een teleurgestelde Winnetou. “Toen kregen we van de eigenaar te horen dat het gebouw in de Gelaagstraat, waar we 24 jaar ons café hadden, verkocht was aan een bouwpromotor en ging gesloopt worden. We zijn nu zes jaar later en het gebouw staat nog steeds te verkrotten, eigenlijk wel straf.”

“Toen we daar weg moesten in de Gelaagstraat kreeg ik een goede raad van mijn ma, en die heb ik steeds onthouden”, klinkt het bij Winnetou: “In het leven is het zo dat de ouders voor de kinderen komen te gaan”, zei ze. “Jij moet niet in een appartement gaan wonen, daar zou jij maar wegkwijnen, je moet steeds iets te doen hebben.”

“Gelukkig konden we toen met het café even terecht in een bijgebouw van de oude steenbakkerij in Steendorp. Tot we dit pand in de Kapelstraat vonden. Ik had de mondelinge toezegging dat ik levenslang hier zou kunnen blijven. Maar de eigenaar trekt naar het buitenland en daarom staat het pand te koop.”

Voor eeuwig

“Op zes jaar tijd heb ik al drie keer verbouwd, gemetseld en verhuisd. Moet ik dit nog eens een vierde keer doen”, stelt hij zich de vraag. “Ik heb de voorbije jaren alles geprobeerd om in Steendorp te blijven. Het is mij drie keer gelukt maar een vierde keer zal niet lukken.”

“Ik ben moe, ik ben het beu, ik stop ermee”, klinkt het. “Hier in de Kapelstraat heb ik van een particuliere woning een café gemaakt. Met dank aan de gemeente die mij drie jaar geleden toch een handelsvergunning gaven. Ik heb veel kosten gemaakt om met alles in orde te zijn. Diverse vergunningen, Sabam, Billijke Vergoeding, brandblussers en zelfs drie brandwerende deuren van 500€ per stuk. Omdat ik dacht dat het voor eeuwig was.”

“Zelfs tijdens de lockdown ben ik blijven betalen. Omdat onze vereniging een vzw is konden we geen aanspraak maken op coronasubsidies. Ook al zou ik nog een locatie vinden in Steendorp, waar m’n hartje ligt, stel je voor dat dit binnen twee, of nog erger, binnen tien jaar weer gebeurd, dan ben ik 70 jaar, dan kan ik m’n laatste stap niet meer zetten. Daarom heb ik nu beslist om het café volgend jaar te sluiten.”

Twee opties

Winnetou kreeg al een aanbod van een aantal Steendorpenaars die geld wilden voorschieten om het gebouw aan te kopen en de rest door middel van crowdfunding te verzamelen.
“Ik heb hen bedankt en gezegd dat het niet nodig is, dat het voor mij hier stopt in Steendorp.”, stelt de caféhouder.

“Wat ik dan wel kan doen ? Wel er zijn voor mij twee opties. Ik heb in een loods in de buurt een boot staan, die bijna volledig gerenoveerd is. Daar kan ik ergens in de buurt mee gaan liggen voor de dagen die mij nog resten. Een tweede mogelijkheid is om naar het buitenland te vertrekken, meer bepaald naar Hongarije. In het zuidwesten van het land wonen een aantal motorvrienden. Daar zijn de woningen met een grote lap grond erg goedkoop. Daar zou ik een kleine camping kunnen inrichten, waar vakantiegangers zowat gratis kunnen verblijven. En met een café gelijkaardig aan het Piratennest. Dan zouden Steendorpenaars mij daar kunnen bezoeken.”

Heel wat klanten van het café reageerden verrast op het nieuws van de sluiting. Eén van hen is Marc Ost, voorzitter van het plaatselijke carnavalscomité Orde van de Baksteen.

“Indien het Piratennest verdwijnt, blijft er nog één effectieve café over in Steendorp”, stelt Ost. “Er is uiteraard ook nog altijd de cafetaria van de sporthal. Ons comité heeft de laatste jaren al inventief moeten zijn om een kroegentocht te organiseren. Dankzij de scouts, sportexplosion, Looze it events, …. zijn we hier steeds in geslaagd. Nu wordt dat weer wat moeilijker.
Het Piratennest heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in Steendorp en meer bepaald ook tijdens de carnavalsviering.”

“Toen begin de jaren 2000 de eerste ‘Klos en Kloter Verbraunding’ georganiseerd werd, vonden wij slechts één uitbater, die bereid was om ook op dinsdag zijn kroeg nog te openen, en dat was wel degelijk Winnetou. Het Piratennest bleef al die jaren (Gelaagstraat, Warandestraat en Kapelstraat) steevast de eerste en soms ook laatste stopplaats van het comité en de echte die hard carnavalisten.
In he Piratennest is iedereen welkom. Het zou dan ook een zware aderlating zijn indien deze fantastische kroeg met een fantastische uitbater zou verdwijnen.”

“Hopelijk wordt er nog een oplossing gevonden maar ik kan begrijpen dat de moed nu wel degelijk in de schoenen is gezakt. Dit is al de derde keer op korte tijd dat Winnetou op zoek moet naar een nieuwe locatie. Laat ons allen hopen dat het toch nog lukt.”

Lees ook: Dertig jaar Piratennest Steendorp

Winnetou is teleurgesteld. Volgend jaar sluit hij de thuishaven van de Green Pirates.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *