Buurtbewoners boos om bouwplannen: “Gemeente had beloofd dat dit groen zou blijven”

Maïsveld zou plaatsmaken voor drie appartementsgebouwen

TEMSE – Buurtbewoners gaan niet akkoord met de plannen om drie appartementsblokken te bouwen aan de Frans Smetstraat in Temse. Volgens hen had de gemeente beloofd om het gebied groen te houden.

“Ik heb geen weet van beloften die in het verleden rond dit terrein zouden zijn gemaakt” Schepen van Ruimtelijke Planning Wim Van Rossen

Volgens de plannen waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, komen er drie appartementsgebouw op het maïsveld tussen de N16 en de Frans Smetstraat, goed voor 21 wooneenheden. Maar buurtbewoners zien dat niet zitten. Ze hebben een document ontworpen om bezwaar in te dienen, dat ze afgelopen weekend onder de aandacht van de wijkbewoners hebben gebracht. Ze hopen zo veel mogelijk mensen te bereiken, want er zijn heel wat dingen verkeerd met de plannen, klinkt het.

Schaduw

“Eén van de grootste problemen is een gebroken belofte, zegt Gerdy Debeuckelaere. “De gemeente had beloofd dat dit een groene zone zou blijven, met speeltuigen voor de kinderen, want dat is er in deze wijk nog niet. Maar nu gaat er toch gebouwd worden.”

De achtertuin van Dirk grenst aan het maïsveld.

“Nu blijkt dat er appartementen komen, wil dat wil zeggen dat ik tot de middag in hun schaduw ga liggen”, zegt hij. “Terwijl je hier toch bomen kan aanplanten als buffer tussen de wijk en de drukke N16.”

“Ook raar is dat deze appartementen niet bij de Clivia wijk horen, waardoor zij niet moeten voldoen aan de strenge bouwregels die er gelden”, zegt Gerdy. “In onze wijk is de bouwhoogte bijvoorbeeld begrensd op tien meter, maar hun gebouwen gaan tot voorbij elf meter. Dat terwijl de appartementen enkel toegankelijk zijn via onze wijk.”

De buurtbewoners zeggen dat hun protest heel wat minder zou zijn, mochten er eengezinswoningen gebouwd worden zoals er in de omgeving meer staan. “Dat past veel beter bij de wijk.”

“Geen hinder”

De buurtbewoners hebben ook andere bezwaren. Zo stellen ze zich vragen bij de waterhuishouding van het volgens hen natte gebied, en vinden ze dat de weg die naar de appartementen leidt slecht gelegen is: in een bocht van een eenrichtingstraat, en vlak bij een grindpad dat door veel zwakke weggebruikers gebruikt wordt.

Volgens een nota van de architect bij de bouwplannen van bouwheer Bosman Woningbouw, passen de appartementsgebouwen binnen de kleinschaligheid van de buurt, wordt er veel groen aangeplant en zal er geen hinder zijn voor de buren.

Bouwzone

“Dit dossier zit nog in de fase van het openbaar onderzoek. Het schepencollege heeft hier nog geen beslissing in genomen”, reageert Wim Van Rossen (Open VLD), schepen van Ruimtelijke Planning en Omgeving “Ik heb in het verleden wel via de stedenbouwkundig ambtenaar en de architect kennis genomen van de plannen.”

“Ik heb geen weet van beloften die in het verleden rond dit terrein zouden zijn gemaakt, maar ik heb momenteel alleen maar vastgesteld dat het terrein in kwestie inderdaad in bouwzone ligt. Waarom deze zone op planningsgebied geen onderdeel uitmaakt van de Clivia-wijk is ook een beslissing uit het verleden en ik kan alleen maar vermoeden dat de ligging van de beek daar voor iets tussen zit.
Bij de bespreking is de hoogte van de eventuele nieuwe gebouwen wel afgetoetst aan de omgeving, dus ook aan wat er in de Clivia-wijk al gebouwd is.”
(Bron + foto: HN/Tom Nuytemans)

“De gemeente had beloofd dat dit een groene zone zou blijven”, zeggen de bewoners

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *