Offerfeest met masker en in bubbel: “We zijn er heel bewust mee bezig”

Moskee Arrahim voerde talloze maatregelen door om het bidden veilig te laten verlopen

TEMSE – Niks is normaal in deze tijden en dus ook het Offerfeest van de moslims niet. Iedereen vierde de hoogdag thuis in zijn eigen bubbel, terwijl dit juist hét moment is om familie en vrienden te bezoeken.

Ongeveer zeventig dagen na de Ramadan volgt het Offerfeest. Die traditie staat binnen de moslimgemeenschap gekend als Het Grote Feest en gaat gepaard met de rituele slachting van een schaap. Om een overschot aan vlees tegen te gaan wordt het feest meestal samen met andere gezinnen of families gevierd. Maar dat kan nu niet. Zelfs het bidden moet nu in beperkte kringen plaatsvinden.

Overlijden

Moskee Arrahim in de Vrijheidstraat  heeft ook verschillende maatregelen moeten treffen, in deze vreemde tijden.

“De periode is helemaal anders verlopen dan we het gewoon zijn”, legt Mohamed El Mokaddam uit, die de moskee mee bestuurt. “Maar we weten dat het gevaar reëel is. Want iemand die uit Bornem kwam om hier te bidden, is overleden aan de gevolgen van Covid-19, dus we zijn er heel bewust mee bezig.

“Normaal is de moskee bijna heel de dag toegankelijk en dient het naast gebedshuis ook als ontmoetingsplaats, waar mensen kunnen praten. Maar nu mogen de mensen enkel binnen puur om te bidden en nadien moeten ze naar huis. ”

“Dat is wel jammer voor onze oudere generatie, want zij hebben die sociale contacten echt nodig. Iedereen moet ook z’n eigen bidtapijt meenemen en overal moet afstand gehouden worden.”

Skype

Voor het Offerfeest zelf blijft iedereen thuis.

“We sensibiliseren de mensen ook om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Want normaal is dit een periode om samen te komen en elkaar te bezoeken. Maar dat is gedaan. Nu doen we dat nog via Skype bijvoorbeeld, om het groepsgevoel te bewaren.”

Mohamed zelf vierde het Offerfeest met zijn gezin in eigen huis. “Het was anders zijn, maar nu zijn we toch zeker dat het veilig verlopen is en dat is het belangrijkste.” (Bron: HN-DVK)

Een vrijwilliger hield alles netjes aan de ingang van moskee Arrahim ((C) Dieter Verschooren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *