Kunstenaars maken monumenten van verwijderde grafzerken

TEMSE / TIELRODE – Op de begraafplaats van Tielrode wordt een deel van de graven verwijderd uit plaatsgebrek. Een groep kunstenaars gaat de verwijderde grafstenen gebruiken om herdenkingsmonumenten van te maken.

De groendienst heeft de grafzerken in drie perken al afgebroken, en zal de perken in januari verder ontruimen. Het gaat om gratis gronden met grafzerken die geplaatst zijn tussen 1956 en 1972. Er zijn plannen om een herdenkingsmuur te plaatsen met de namen van de overledenen, maar de grafzerken krijgen ook een nieuw leven als herdenkingsmonument. ‘Perron 17’, het projectatelier van de academie, staat in voor de uitwerking.

De mijmertuin

Plaatsgebrek

“Vanwege het plaatsgebrek op de begraafplaats hebben we beslist om een deel van de graven met gratis concessie te ontruimen”, zegt schepen van Begraafplaatsen Hugo Maes (CD&V). “Na de tentoonstelling van Perron 17 in de pastorij van Elversele, kreeg ik het idee om lokale kunstenaars te vragen om iets met die graven te doen. Directeur Philip Boël ging daar graag op in. Het idee is dat de herdenkingsmonumenten verwijzen naar de mensen die er begraven liggen”

Het is de tweede keer dat de academie zo een expositieruimte krijgt op het openbaar domein, nadat in 2007 gezichten werden aangebracht in afgestorven bomen in park Verbeeck.

Mijmertuin

Na een plaatsbezoek en brainstormsessie werden onder leiding van docenten Chris Bachot en Zef Moerloos enkele schaalmodellen gemaakt. Uit de vijf maquettes werden twee realiseerbare ontwerpen gekozen, ‘The book of life’ en ‘De mijmertuin’. Bij het eerste ontwerp worden grafstenen omgevormd tot boek, dat symboliseert hoe elk mensenleven een verhaal is. ‘De mijmertuin’ is een monument én zitbank. Diensthoofd van de groendienst Wim Vereecken maakt zich sterk dat de monumenten er tegen Allerheiligen 2020 kunnen staan. “De menselijke resten worden eerst dieper begraven. Daarna wordt er een fundering gegoten en opnieuw ingezaaid. Tegen Allerheiligen moet de bouw zeker klaar zijn.” (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

 

De werkgroep met de afgewerkte maquettes ‘The book of life’ en ‘De mijmertuin’. (foto: MGB)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *