Actievoerders Stichting Konijn in nood houden vrachtwagen met levende dieren staande

TEMSE – Actievoerders van de Nederlandse dierenvereniging Stichting Konijn In Nood zijn maandag neergestreken aan de poorten van konijnenslachthuis Lonki om er 48 uur lang te kamperen. Ze willen daarmee aandacht vragen voor de vele dieren die geslacht worden in de feestperiode. Dinsdagochtend hield men in samenspraak met het bedrijf een vrachtwagen met levende dieren staande.

De afgelopen maanden voerde de organisatie verschillende keren actie bij Lidl-filialen als onderdeel van de campagne ‘Kerstkonijn van tafel’. De 48-uursactie bij slachthuis Lonki, dat levert aan Lidl, is het slot van die campagne. “Wij zijn ook de enige dierenvereniging die specifiek actie voert tegen wantoestanden binnen de konijnenkweek”, legt Peter Janssen, de voorzitter van Stichting Konijn In Nood, uit. “Eigenlijk wilden we vijf dagen actie voeren, maar na overleg met de gemeente zijn we akkoord gegaan met twee dagen. We kamperen hier 48 uur vanaf maandag om 15 uur tot 15 uur op kerstdag”, zegt hij.

Het is de eerste keer dat er actie wordt gevoerd aan de terreinen van Lonki. Het bedrijf is een van de twee konijnenslachterijen in ons land. Jaarlijks worden er zo’n twee miljoen konijnen geslacht. “We merken nog steeds een kleine piek in de verkoop tijdens de feestdagen, maar die is fel verminderd tegenover vroeger”, stelt directeur Frank De Boeck.

“De actiegroep is tegen het consumeren van vlees, iets waar wij als bedrijf natuurlijk niet achter kunnen staan. We zijn wel begaan met het dierenwelzijn, en zijn daarin internationaal zelfs koploper. Van de boerderij tot het slachthuis doen we er alles aan om het welzijn van de dieren te garanderen. Konijnenhouders hebben er economisch gezien ook baat bij om gezonde dieren af te leveren. De sector is systematisch omgevormd tot het kweken van ‘parkkonijnen’, die niet in kooien leven maar in open ruimtes. Daar hebben ze aanzienlijk meer plaats. Dat is allemaal vastgelegd en wordt verscheidene keren per jaar gecontroleerd.”

Eerste keer in België

Volgens de actievoerders is het systeem van de parkkonijnen niet voldoende. “Kweekkonijnen verblijven de eerste weken van hun leven nog steeds in kooien, en daar vinden volgens ons nog steeds mistoestanden plaats. Daarom voeren we hier ook actie. Het is de eerste keer dat dergelijk protest in België plaatsvindt. We voeren hier actie omdat er in Nederland sinds 2006 geen slachthuizen meer zijn. Alle konijnen van Nederlandse kwekerijen worden geëxporteerd.”

Vrachtwagen

Stichting Konijn In Nood ging voor de actie ook in gesprek met de directie. Er werd niet ingegaan op de vraag om een rondleiding te krijgen. De meeste actievoerders blijven overnachten in tenten in de berm naast het bedrijf en vasten ook. “We zijn een veganistische organisatie: voor ons zijn dierlijke producten als eieren of melk even gruwelijk als geslachte konijnen”, besluit Janssen

Dinsdagochtend 24 december rond 3.30 uur hielden de actievoerders een vrachtwagen staande met levende konijnen.
(filmpje te bekijken op onze Facebookpagina’s: Editietemse.be en Nieuws en Info uit Temse)

“Het slachthuis had toegezegd de vrachtwagens met konijnen enkele minuten stil te laten staan wanneer de dieren werden aangevoerd, om ons de gelegenheid te geven een moment van respect te creëren”, klinkt het bij de actievoerders.

De actievoerders kamperen voor het bedrijfsterrein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *