Dierenrechtenorganisaties houden hongerstaking aan konijnenslachthuis

TEMSE – Van maandag 23 december tot woensdag 25 december organiseert de stichting Stichting Konijn in Nood in samenwerking met de Animal Save Movement een 48 uur durend protest bij het konijnenslachthuis Lonki in de Frankrijkstraat in Temse. De organisatie wil het publiek door middel van deze actie bewust maken van het leed van vleeskonijnen.

“Deze hongerstaking zal de afsluiting zijn van onze jaarlijks terugkerende campagne ‘Kerstkonijn van Tafel”, klinkt het bij Peter Janssens en Veronique Van Buynder van de de voornoemde dierenrechtenorganisaties.

“We willen 48 uur gaan vasten (van maandag 16u. tot woensdag 16u. red.) als herdenking aan de vleeskonijnen en we hopen met dit vastenprotest het publiek, juist in deze kersttijd, bewust te maken van het leed van vleeskonijnen”, stelt de organisatie. “Iedere dag zal er twee minuten stilte zijn om de slachtoffers van die dag te herdenken.
Het proces van vermoorden zullen wij niet te zien krijgen, omdat de medewerkers van Stichting Konijn in Nood niet welkom zijn achter de gesloten deuren van het Lonki konijnenslachthuis. Er heeft wel al een gesprek plaatsgevonden met een directielid van het slachthuis. Zij weten dus van dit protest.”

“We hopen er een mooi evenement van te maken. Er zullen spandoeken hangen en de media zal te woord gestaan worden. Er zullen mensen zijn die een muziekinstrument meenemen, zodat we gezamenlijk de ‘Animal Liberation song’ kunnen laten horen.

“We demonsteren in België, omdat Nederland geen konijnenslachthuis meer heeft. Daarnaast vinden we dat het dierenleed in onze maatschappij geen grenzen kent. Dierenleed is zo massaal en zo internationaal dat wij het als Nederlandse organisatie belangrijk vinden om op te komen voor de Nederlandse vleeskonijnen die, op de konijnen van een paar fokkerijen na, allemaal in Temse worden geslacht”.


“Zoals wettelijk voorzien moet een dergelijke protestactie steeds aangevraagd worden”, stelt burgemeester Luc De Ryck (Cd&V) “Onlangs ontvingen het gemeentebestuur en de politiezone inderdaad een schrijven van de Stichting Konijn in Nood (Nederland), waarbij zij aankondigde een protestactie te houden in de kerstperiode aan het konijnenslachthuis Lonki in de Frankrijkstraat. Om één en ander in goede banen te leiden vonden meerdere gesprekken plaats met met organisatie, verantwoordelijken van het bedrijf en de diverse lokale en nationale veiligheidsdiensten. In functie van de openbare veiligheid en de openbare orde werd in onderling overleg een ontwerp van tijdelijke politieverordening opgesteld die werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van november.”

“Zo is het de actievoerders ondermeer verboden om de terreinen van de firma Lonki te betreden. En de werkzaamheden van het bedrijf te verstoren. De protestactie zal mogen doorgaan op het grasperk aan de oprit van het bedrijf, recht tegenover het containerpark.” Naast nog heel wat andere regels kan de burgemeester naar plaats, tijd en omstandigheden bijkomende maatregelen opleggen. De actievoerders moeten vooraf een afschrift van de politieverordening ondertekenen. Inbreuken op de bepalingen van deze tijdelijke politieverordening worden bestraft met een administratieve sanctie.”

“De bestuurders van Lonki zijn dus op de hoogte van het vreedzaam protest.
“”Het is zo dat elke slachtdag veeartsen in opdracht van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) aanwezig zijn om ondermeer toe te zien op het dierenwelzijn”, reageert CEO Frank De Boeck van Lonki op de protestactie. “Het is inderdaad wel zo dat we ‘dieren doden'”, Maar deze konijnen worden op een diervriendelijke manier gekweekt en worden verkocht onder de noemer ‘Parkkonijn”.

Een parkkonijn is gehuisvest in een park, een groot hok voor minimaal 20 konijnen met meer ruimte per konijn, uitgerust met een comfortabele kunststofvloer, een opspring-platform en voorzien van schuilmogelijkheden en knaagmateriaal. Kortom, een groter hok met veel meer comfort dan in kooihuisvesting. Het project is al enkele jaren het resultaat van een samenwerking binnen de hele keten, van konijnenhouder over slachthuizen tot retail.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *