Politiezone blijft pilootzone in Oost-Vlaanderen voor het project: Onmiddellijke minnelijke schikking bij drugsbezit voor eigen gebruik

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke – Temse kreeg in mei 2018 de toelating van het Parket om als pilootzone in Oost-Vlaanderen te fungeren voor een project waarbij personen die drugs voor eigen gebruik op zak hebben onmiddellijk een minnelijke schikking moeten betalen.
Het project kwam er omdat de politiezone met veel overlast kampt vanwege allerhande druggerelateerde feiten. De proefperiode loopt nu ruim een jaar en wordt, door alle partijen, als zeer positief geëvalueerd.
Korpschef Wim Pieteraerens (foto: Het Nieuwsblad)

“Minnelijke schikkingen bij drugsbezit voor eigen gebruik waren al mogelijk bij evenementen en politieacties, maar niet binnen de dagelijkse routinewerking”, aldus zonechef Wim Pieteraerens.

Op expliciete vraag van de korpschef werd in mei 2018 een pilootproject opgestart waarbij de onmiddellijke betaling van minnelijke schikking ook in de dagdagelijkse werking geïntegreerd werd.
.
Wanneer een meerderjarige betrapt wordt met een gebruikershoeveelheid drugs wordt deze niet alleen in beslag genomen, maar moet er daarnaast nu ook een minnelijke schikking onmiddellijk betaald worden.

Het bedrag varieert tussen 100 en 500 EUR, afhankelijk van het type en de hoeveelheid drugs waarmee iemand betrapt wordt. Wie de minnelijke schikking niet aanvaardt of niet onmiddellijk kan betalen, wordt in snelrecht gedagvaard.

Daarnaast wordt betrokkene doorverwezen naar de hulpverlening, in het bijzonder CAW Waasland en CGG Waas en Dender.
Voor de leeftijdscategorie van 18 tot 25-jarigen zal er doorverwezen worden naar de vroeginterventie van drugpunt Waas.

“Met de invoering van dit systeem willen we een lik op stukbeleid voeren en vermijden dat er enkel een vermanende vinger wordt opgestoken en er zo een gevoel van straffeloosheid ontstaat bij de vele drugsgebruikers binnen onze politiezone of dat de indruk gewekt wordt dat het bezit getolereerd wordt. Bovendien wordt op die manier het dossier snel en efficiënt afgehandeld.”, zegt Wim Pieteraerens, korpschef van de politiezone Kruibeke – Temse.

Op één jaar tijd werden er 68 minnelijke schikkingen geïnd, goed voor een bedrag van meer dan €8.000. Slechts in 2 gevallen kon of wilde de dader niet betalen en volgde er een snelrechtprocedure.

In 91% van de gevallen gaat het om cannabis.

Zowel politie als parket evalueerden deze manier van werken als zeer positief, vandaar dat het project voor minstens één jaar mag verdergezet worden, waarna een nieuwe evaluatie volgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *