Vierde editie van het Bierfestival Temse-Velle

TEMSE – Zaterdag 15 juni organiseren de Objectieve Kaaischuimers de vierde editie van het Bierfestival. Voor de gelegenheid staat het evenement in het teken van het goede doel: in het teken van het goede doel: Het Belgische Centrum voor geleidehonden (BCG)

“De klemtoon ligt niet op drinken, wel op proeven”
Soames Maes, De Objectieve Kaaischuimers

Het grootste Bierfestival van het Waasland

Vierde editie
Op 11 juni 2016 organiseerden De Objectieve Kaaischuimers voor het eerst in samenwerking met het biercafé The Falcon, Foubert Events en de Gemeente Temse een bierfestival in Temse-Velle. Gelet op het enorme succes werd er op 10 juni 2017 een tweede editie en op zaterdag 9 juni 2018 een derde editie georganiseerd.

Op zaterdag 15 juni 2019 volgt thans de vierde editie.

“Het is grootste openlucht bierfestival uit het Waasland met 20 standhouders, waaronder 20 brouwers en 50 bieren”, stelt Soames Maes, van de organiserende bierliefhebbersvereniging. “Vorige edities mochten wij steevast rekenen op ongeveer 1.000 bezoekers. De nadruk ligt op het degusteren van bijzondere bieren. De bezoekers kunnen er ook kennis maken met bier foodpairing.”

Het bierfestival is het spontane resultaat van een unieke samenwerking tussen 3 partners: De Objectieve Kaaischuimers van Temse, het biercafé The Falcon en Foubert Events.

“Deze drie partners koesteren samen een diepgewortelde passie voor het bier en de streek”, weet Maes. De gemeente Temse verleent haar steun aan dit project waardoor Temse-Velle die dag kan omgetoverd worden in een waar bierproeversdorp. De aanwezigheid van een kinderdorp laat het bierfestival uitgroeien tot een heus familie-evenement.

Goede doel
“Bijkomend wordt er bij onze vierde editie bijzondere aandacht geschonken aan een goed doel. Vertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen van zullen immers te gast zijn op ons festival”, klinkt het. “Dit centrum zorgt voor het opleiden van blindengeleidehonden zodat de mobiliteit van mensen met een visuele beperking wordt vergroot. Dit centrum is voor een groot deel aangewezen op sponsoring en giften om haar werking te financieren. De deelnemers van het festival worden uitgenodigd om een vrijwillige gift te doen aan dit goed doel.”

We zijn trouwens bijzonder trots op de unieke samenstelling van de brouwerslijst.

“Dit bierfestival kadert in de doelstellingen van De Objectieve Kaaischuimers en Zythos. Enerzijds promoot het de biercultuur in haar essentie”, stelt de vereniging. “De mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met meer dan 15 brouwers, die elk drie van hun beste bieren presenteren. Bier proeven, appreciëren en vergelijken, om erna erover te kunnen discussiëren. De klemtoon ligt niet op drinken, wel op proeven.”

Ook de komende jaren zal men een Bierfestival organiseren, ondanks de onzekere toekomst voor café de Falcon, waarbij de huidige zaakvoerder na de kermis op Velle, in augustus de deuren sluit.

De Objectieve Kaaischuimers

De Objectieve Kaaischuimers van Temse gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord. Zij sloten aan bij De Objectieve Bierproevers (OBP), de centrale schakel tussen diverse lokale bierverenigingen. Toen die vereniging in 2002 ontbonden werd, traden zij toe tot het nieuwe opgerichte Zythos, de nationale vereniging van bierproevers, die de lokale verenigingen verzamelt onder één koepel.

De Objectieve Kaaischuimers van Temse hebben een waaier aan activiteiten ontwikkeld, zoals het organiseren van bierproefavonden, ledendagen (inclusief brouwerij- en stadsbezoeken), een jaarlijkse bierquiz, etentje met aangepaste bieren, … De vereniging ondersteunt ook hobbybrouwers.

Daarnaast brouwt zij (sinds 2007) haar eigen bier, Fretalop, genoemd naar de titel van het verhaal van Maurice Pauwaert dat werd uitgegeven in 1944 (herdruk 1947), en dat handelt over een draak die alles opvrat (vandaar zijn naam) en pas na ontelbare pogingen werd verslagen door Ridder Gaspard.

Sindsdien is Fretalop een heel eigen leven gaan leiden. In mei 2014 werd de draak van Temse vereeuwigd in een nieuw boek dankzij een samenwerking tussen het Gemeentebestuur, Frank De Cuyper, de Culturele Vereniging Spirit en De Objectieve Kaaischuimers.

Het bier wordt gebrouwen bij De Graal (Brakel). Fretalop is een vlot drinkbaar bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het is een blond, mooi schuimig en hoppig bier van hoge gisting, dat hergist is op de fles.

Het Bierfestival staat in het teken van het goede doel: Het Belgische Centrum voor geleidehonden (BCG)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *