Trekkersgroep FairTradeGemeente organiseerde fietstocht ‘Temse Trapt Fair’

TEMSE – Voor de derde keer organiseerde de Trekkersgroep ‘Temse Faire Tradegemeente‘ op zaterdag 8 juni een fietstocht om de lokale duurzame voedingsproductie in Temse in de kijker te zetten. Met twee groepen fietsten zij van aan de Wereldwinkel naar vijf initiatieven van duurzame voedingsproductie, deze keer in Temse, Tielrode en Elversele.

“Fair Trade draagt niet alleen bij aan de duurzame ontwikkeling van de kleinschalige boer in het Zuiden, maar sensibiliseert ook de bevolking voor dezelfde noden van de voedselproducenten hier in het Noorden”, klinkt het bij Els Vercouteren. “Allebei immers dienen zij op te boksen tegen de grote ketens die hen een prijs opleggen. Dat dit vaak niet meer rendabel is bewijst het feit dat in het jaar 2000 in Temse nog 107 landbouwbedrijven actief waren en nu amper nog 47, waarvan bijna de helft van de bedrijfshouders ouder zijn dan 60 jaar en geen opvolging in het vooruitzicht hebben ! Reden om de alarmbel te luiden.”

“Toch moet gezegd dat de huidige, zeker de jonge, landbouwer vooral gezondheid en ecologie hoog in het vaandel dragen en elk op een eigen manier tegen de stroom in mee willen bijdragen aan duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Dat konden de deelnemers zelf vaststellen en telkens ter plaatse ook proeven.”

“Zo bezochten de fietsers het bedrijf De Paddestoel dat na 30 jaar een vaste waarde is geworden in de productie van bio-veggiburgers.
Daarna fietsten zij naar de zelfplukboerderij De Vinckehoeve in Elversele, onderdeel van de CSA De Volle Grond. Daar leerden de deelnemers over termen als lavameel, micronutriënten, bodemschimmels … om zo vitale, weerbare groenten te oogsten.

In dezelfde buurt kweekt Raf De Laet het Piëmontees runderras, en daar komt geen antibiotica noch groeistimuli aan te pas. De kalfjes worden natuurlijk geboren en zogen tot acht maand bij de moeder.

Vervolgens werden zij hartelijk ontvangen In het winkeltje van buurvrouw Martine, uitbaatster van de schapenboerderij ‘ De Wollebol’.

En de dorstigen laven, dat doe je het best in een brouwerij. Als laatste stopplaats stond de Brouwerij VDBCK op het programma, in het centrum van Tielrode, waar de fietsers het ondertussen alom gekende bier De Kerel konden proeven. Deze idyllische plek vlakbij de kerktoren van Tielrode vormde een mooie afsluiter van een fietstocht die 14 km bedroeg en zowat drie uur duurde.”

Om 9 uur vertrokken 14 deelnemers aan de Wereldwinkel
De fietstocht die vertrok om 10 uur had 18 deelnemers

Een gedachte over “Trekkersgroep FairTradeGemeente organiseerde fietstocht ‘Temse Trapt Fair’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *