Inge en Linde verbreken maar liefst zes nieuwe Belgische vrijduikrecords

TEMSE – Vrijduiken (of freediven) is duiken zonder perslucht. Duiken met ingehouden adem dus. Vrijduiken is niet alleen een fysieke sport, het is vooral ook een mentale sport. Tijdens een internationale dieptecompetitie werd ons land in de Dahab Apnea Spring Competition in Egypte vertegenwoordigd door Inge Verbruggen (uit Temse red.) en Linde Muyshondt. Beide dames hebben meerdere nationale records verbroken in verschillende disciplines.

Ademhalingstechnieken, relaxatie en focus zijn hierbij enorm belangrijk. Hoe lager je hartslag, hoe minder zuurstof je lichaam verbruikt en hoe langer je je adem kan inhouden.

Op 28, 29 en 31 mei 2019 vond in de Blue Hole in Dahab (een zinkgat van 93m diep in Egypte) de Dahab Apnea Spring Competition plaats. Tijdens deze internationale dieptecompetitie duiken freedivers uit verschillende landen zo diep mogelijk onder water met slechts één ademteug.

Atleten moeten vooraf de diepte en discipline aankondigen. Op de aangekondigde diepte hangt dan een bodemplaatje met tags. Elke atleet moet zo’n tag mee naar boven brengen. Na de duik heeft de atleet 15 seconden tijd om een protocol af te werken (masker/neusclip afzetten, OK teken geven met de vingers en ‘I am Ok’ zeggen).

Ons land werd in de Dahab Apnea Spring Competition vertegenwoordigd door Inge Verbruggen en Linde Muyshondt. Beide dames hebben meerdere nationale records verbroken in verschillende disciplines.

De focus van Inge Verbruggen lag op de discipline met monovin. De vrijduiker zwemt dan naar beneden en weer naar boven met één grote vin. Op de eerste dag zette Inge het record op 55m. Op de laatste dag maakte ze daar 57m van.
Verder deed Inge ook een record in free immersion. In deze discipline trekt de duiker zich naar beneden en weer naar boven aan een touw. Inge dook zo 57m diep.

Linde Muyshondt heeft sterk gepresteerd in de discipline zonder vinnen. De vrijduiker zwemt dan met een vorm van schoolslag naar beneden en weer naar boven. Deze discipline is de fysiek zwaarste discipline. Linde deed respectievelijk 38m en 40m. Goed voor 2 nationale records.

Daarnaast brak Linde ook het nationaal record met bifins. In deze discipline zwemt de duiker met 2 lange vinnen naar beneden en weer naar boven. Linde zette dat record op 42m.

Inge (39) uit Temse heeft een sieradenatelier. Ze leerde vrijduiken kennen tijdens een scubaduikvakantie in Dahab in 2013. Ze zag toen vrijduikers trainen in de Blue Hole en was onder de indruk van de rust die de atleten uitstraalden onder water. Ze volgde daar meteen een beginnerscursus. In 2014 leerde ze enkele vrijduikers kennen in België en begon ze diepte te trainen. In 2015 nam ze in Dahab deel aan haar eerste dieptecompetitie en zette toen meteen 2 nationale records op haar naam. Ondertussen heeft ze 18 nationale records verbroken.

Linde (26) woont in Antwerpen en is afgestudeerd als architecte. Ze startte in 2016 met vrijduiken. Haar eerste nationale record deed ze toen ze pas 9 maanden vrijduikte. Linde heeft 6 nationale records op haar naam staan.

Je kan Inge en Linde volgen op Instagram: @inge.verbruggen en @linde.freediver .

Inge (l) en Linde met hun coach Linda Paganelie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *