Temse opent eerste fietsstraat

Tussen het stationsplein en de Guido Gezelleplaats is de fietser voortaan koning
TEMSE – Temse heeft zijn eerste fietsstraat. De verbindingsweg tussen de Guido Gezelleplaats en het Stationsplein, die onder het tunneltje gaat, werd afgelopen weekend als fietsstraat ingehuldigd. Tussen de Guido Gezelleplaats en Stationsplein is de fietser voortaan koning.
In een Fietsstraat is de auto ’te gast’

Het concept fietsstraat is niet nieuw, maar tot voor kort onbestaande in Temse. In zo’n fietsstraat is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur en fietsers hebben er een aparte rijstrook, die wordt aangegeven aan het begin van de straat, auto’s mogen fietsers niet inhalen.

Een hele verbetering voor zowel fietser als voetganger, zegt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “In samenwerking met Infrabel en de NMBS moest perron twee van het station extra toegankelijk gemaakt worden, via het tunneltje dat onder de spoorweg gaat”, zegt Truyman.

Vernieuwing tunneltje
“Door de vernieuwing van het tunneltje kan perron twee gemakkelijk bereikt worden. Omdat er veel fietsers en voetgangers gebruikmaken van het tunneltje, zagen we de kans om een fietsstraat in te richten. De fietsers mogen nu de volledige rijstrook gebruiken die voor hen voorbehouden is. Die wordt gescheiden van de autoweg door een volle witte lijn met ribbels zodat een automobilist meteen merkt wanneer hij of zij over de lijn rijdt. De fietser heeft hier voorrang, de auto is te gast.”

De fietsstraat wordt aangegeven door verplaatsbare verkeersborden, die in de toekomst aan andere fietsstraten gezet kunnen worden. Er komen nog fietsstraten bij, maar een exacte timing of locatie is daar nog niet voor.

De fietsersbond van Temse reageert enthousiast op het project, waar de leden zelf mee aan hebben kunnen werken. De aanleg van de fietsstraat kostte zo’n 165.000 euro. De lokale politie voert extra controles uit in de nieuwe fietsstraat.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *