Assisenjury moet zich uitspreken over schuld of onschuld in cafémoord

Cafébaas Hasan I. schoot in 2016 zijn rivaal Muzaffer Akkus dood
TEMSE/BORNEM – Voor het Gentse hof van assisen is maandag de jury samengesteld voor het proces van de Turkse café-uitbater Hasan I. De 54-jarige man wordt beschuldigd van de moord op zijn rivaal, de veel populairdere cafébaas Muzaffer Akkus, in 2016 in Temse.
Het slachtoffer Muzaffer Akkus

De feiten vonden plaats tijdens de nacht van 9 op 10 april 2016. De lokale politie van Temse-Kruibeke kreeg kort na middernacht een oproep van een schietpartij op het kruispunt van de Rozenlaan met de Hoogkamerstraat in Temse, aan de Turkse vzw en café Club 101. Het 47-jarige slachtoffer Muzaffer Akkus, de uitbater van Club 101, werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

Gevlucht

Volgens getuigen was de dader Hasan I. (54) uit Bornem. De man was na de schietpartij op de vlucht geslagen, maar kon later gevat worden in zijn woonplaats. Hij baatte in Temse een andere Turkse vzw uit, gekend als café OSI, in de August Wouterstraat. De aanleiding voor de schietpartij was volgens de omstaanders dat Club 101 meer klanten trok. Uit het onderzoek bleek dat Akkus enkele maanden eerder Club 101 had gekocht om het pand te verbouwen tot een pitazaak, maar in afwachting hield hij het met succes open als Turks café.

Hasan I. verklaarde dat hij, hoewel hij gewapend was, naar Club 101 trok om met Akkus te praten, maar dat die hem aanviel. Hij ontkende de versie van getuigen dat er trek- en duwwerk was, en zei dat hij zijn wapen trok uit vrees voor zijn leven. Volgens het onderzoek vuurde hij zes keer, waaronder drie keer terwijl het slachtoffer op de grond lag. Dat bleek ook tijdens de reconstructie die een maand later plaatsvond aan het café.

Voorzitter Bart Meganck van het hof van assisen gaf maandagochtend uitleg bij de procedure voor het proces, dat tot 8 februari zou duren. Vrijdag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Hasan I. wordt verdedigd door Walter Damen en Mohamed Ozdemir. Voor de burgerlijke partij treden Walter Van Steenbrugge en Liesbet Noens op. Het is het eerste proces voor het Oost-Vlaamse hof van assisen sinds mei 2016. (Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

De feiten vonden plaats aan Club 101 op de hoek van de Hoogkamerstraat en de Rozenlaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *