Burgemeester Luc De Ryck geeft sjerp vroegtijdig door

“Tot mijn vijfenzeventigste burgemeester blijven, vind ik te oud”

TEMSE – Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) gaat geen volledige ambtstermijn opnemen. Het ‘ouderdomsdeken van de Wase burgemeesters’ wil de sjerp al vroeger doorgeven, al wil hij nog niet zeggen wanneer en aan wie.

Het is niet de eerste keer dat Luc De Ryck aan stoppen denkt. Drie jaar geleden overwoog hij nog om niet meer op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar uiteindelijk voerde hij de CD&V-lijst opnieuw aan. Zijn partij bleef de afgelopen verkiezingen de grootste in Temse met acht zetels, al is het verschil met de zeven zetels van coalitiepartner N-VA erg klein geworden. Ook het aantal voorkeursstemmen voor De Ryck viel opnieuw terug. Hij haalde er 1.769, slechts een goede honderd meer dan uitdager Lieve Truyman van N-VA die er 1.616 haalde.

“Bij de nieuwe bestuursonderhandelingen is het burgemeesterschap niet ter sprake gekomen”, verduidelijkt De Ryck. “We zijn de grootste partij en krijgen dus de sjerp. Maar ik ben er nu 69. Tot mijn 75ste burgemeester blijven vind ik te oud. Ik weet wel nog niet wanneer ik precies ga stoppen.”

De overige verkozen kandidaten van CD&V maken allemaal aanspraak op het burgemeesterschap. Dat zijn Hugo Maes die opnieuw tot eerste schepen is verkozen, Franky De Graeve die voorzitter van huisvestingsmaatschappij WoonAnker Waas wordt, uittredend schepen Debby Vermeiren en gemeenteraadsleden Ismail Aydinli, Nicola De Cock, Hans Cools en Ingrid Deschepper. Die beslissing wordt over twee weken genomen, op 11 december. Verder schuift de partij de 22-jarige Inès De Kerf naar voren in het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

Ook bij N-VA zijn de plaatsen in het schepencollege verdeeld. Huidig schepen Lieve Truyman wordt vervoegd door Tineke Van Britsom en Stephan Van der Gucht. Uittredend schepen Geert Vandersickel wordt voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad. Davy De Rijbel wordt fractieleider in de gemeenteraad, naast Björn Van Asbroek en uitredend schepen en OCMW-voorzitter Werner Maerevoet.

Voor Open-VLD zal huidig gemeenteraadslid Wim Van Rossen in het schepencollege zetelen. Het precieze takenpakket van elke schepen moet nog verdeeld worden. (Bron+foto: HN/GVA – Mattias Goossens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *