Feestweekend voor 20 jaar chiro Overal

TEMSE – Voor het 20-jarig bestaan organiseert chiro Overal het laatste weekend van april een heus feestweekend. Oorspronkelijk waren er twee chirogroepen, opgericht eind jaren ’40, een jongenschiro en een meisjeschiro. Voor de samensmelting ging men, eind jaren ’90, niet over één nacht ijs.
Feestweekend voor het 20-jarig bestaan

“Chiro Overal Temse is een jonge groep met een lange traditie”, vertelt huidig hoofdleider Tuur Brys. “Het klinkt raar maar is nochtans heel erg simpel. Tot eind 1998 bestonden er, in de Gebroeders Van Raemdonckstraat in Temse, twee chirogroepen: Chiro Sint-Aloysius en Chiro Onze-Lieve-Vrouw. De eerste was een jongenschiro, opgericht in 1948. De andere was een meisjeschiro sinds 1947. Jarenlang bestonden deze Chiro’s naast elkaar. Ze speelden op hetzelfde terrein, op hetzelfde moment, maar toch apart. Niet alles was gescheiden. Zo werd er al een hele tijd elke zondag samen geopend.”

Ook op andere vlakken was er samenwerking.

“De ene leidingsploeg bezocht activiteiten van de andere en leiders van ‘den Alowies’ ontdekten
de meisjes van Onze-Lieve-Vrouw, trouwden en kregen nieuwe Chiroleden”, stelt Brys. Verder ging het samenspel voorlopig niet.”

Teugels strak
In 1995 begonnen de plannen te groeien voor een gemengde Chiro.

“De twee leidingsploegen vergaderden hierover uren en uren aan een stuk”, klinkt het. “Waarom niet gemengd gaan, waarom juist wel? Wat waren de voordelen en wat de nadelen? Argumenten werden afgewogen en uiteindelijk de knoop doorgehakt: De twee Chiro’s zouden samensmelten tot één Chiro. Maar het hele proces ging niet over één nacht ijs. Alarmerende berichten van andere groepen die te bruusk te werk waren gegaan hielden de teugels strak.”

Het zou een driejarenplan worden:

“Het eerste jaar zou er worden gewerkt aan een gemengde leidingsploeg, het tweede jaar zouden de afdelingen heel sporadisch samenspelen en het derde jaar zou de frequentie van samenspelen worden opgedreven. Dit stapsgewijs proces ontaardde in september 1998 in een nieuwe Chiro: CHIRO OVERAL. e naam werd gevormd uit de twee chironamen: Chiro O(nze lieve)VER(ouw)AL(oysius)

Feestweekend
En dit jaar vieren ze dus hun 20-jarig bestaan met een feestweekend.

“Het weekend inzetten op vrijdag 27 april doen we ook met een Afterworkparty. Ook voor wie geen zin heeft in het dansgebeuren is er plaats voorzien in ons Chiro Café.”

“Zaterdag 28 april laat iedereen zijn competitiebeest in zich los tijdens het Kubbtornooi. De winnaar krijgt een mooie prijs én eeuwige roem.”

“Om onze (officieuze) leuze in ere te houden geniet je ’s avonds van overheerlijke combinatie Stoofvlees-Friet! Want “Chiro Overal, Frieten Bakken!!”

“Het weekend afsluiten doen we met een heus dag-festival gedoopt tot “Festival Overal”. Vanaf 14u spelen Trojan Whores, Barley Mob & The Sailors en hoofdact 50 Tinten Brijs op onze festivalpodium. Afsluiten doet Dj Bushbeater.”

Het Feestweekend vindt plaats op het VP-plein, achter sporthal Temsica en de Gasthuisstraat.

Info: www.chiro-overal.chirosite.be

Chiro Overal bestaat 20 jaar !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *